Суспільство

Сонцестояння: сьогодні наймагічніший день у році

День літнього сонцестояння цього року припадає на 21 червня. Примітно, що цей день у році – найдовший: триватиме 17 годин 32 хвилини, а сонце досягне максимально високої позиції.

До сонцестояння в народі ставилися шанобливо, з ним пов’язано чимало традицій і легенд. Адже святкувати цей день почали ще з язичницьких часів.

Наші предки вважали, що від обрядів, які провели цього дня, залежали багато сфер життя, зокрема, здоров’я та сімейні стосунки.

А ще цього дня стрибали через вогнище, співали пісні та просто веселилися.

У давнину під час літнього сонцестояння проводили ритуали за участю вогню та води. Наприклад, вважалося, що купання у водоймах очищують душу.

Також і полум’я мало властивості очищення: матері спалювали сорочки хворих дітей. За повір’ям, разом з одягом горіла і хвороба.

Предки мали традицію в день літнього сонцестояння зустріти світанок, адже були переконані, що це надасть сили і здоров’я на весь рік й оберігатиме від неприємностей.

День літнього сонцестояння вважали вдалим днем для весілля. Однак зараз весілля цього дня не святкують, адже 21 червня припадає на піст.

Прикмети літнього сонцестояння:

Дощ в літнє сонцестояння – неврожай і бідний рік.

Вранці багато роси – до багатого врожаю.

Якщо в небі багато зірок – буде грибне літо.

Вода, яку набрали вранці 21 червня, вважається цілющою.

До речі, сучасні астрологи радять цього дня загадати найзаповітніше бажання.

Довідково:

Сонцестояння – це важлива астрономічна і географічна подія, що відбувається в Сонячній системі. Цього дня наша планета, здійснюючи рух навколо Сонця і обертаючись навколо уявної осі, вкотре зайняла по відношенню до Cонця таке положення, коли сонячне проміння в Північній півкулі прямовисно «падає» на північний тропік і висвітлює дно найглибших колодязів. Цей день знаменує початок літа у північній півкулі Землі та початок зими в південній півкулі.

Джерело: «Українські новини»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

 

 

 

 

Ще статті по темі

Back to top button