Суспільство

Соснові ліси Чернігівщини під загрозою через атаку шкідників

На даний час на території України спостерігається масове всихання соснових насаджень унаслідок розмноження шкідників. Найбільш переважаючим видом шкідників є верхівковий короїд і його супутники. Навали короїда зазнала не тільки Україна. Його стрімке розмноження зафіксували в Білорусі, Польщі, Словаччині, Німеччині, Швейцарії та Румунії.

Ситуація щодо всихання площ у Чернігівській області набуває масового характеру. Площа уражених основних насаджень у підвідомчих підприємствах Чернігівського ОУЛМГ становить близько 10 тисяч гектарів.

Про це ЧЕline повідомила головний спеціаліст відділу лісового господарства Вікторія Паньок.

Найбільше уражені насадження Чернігівського району ДП «Чернігівське лісове господарство», Ріпкінського району ДП «Добрянське лісове господарство» та Козелецького району ДП «Остерське лісове господарство». На інших територіях спостерігаються поодинокі вогнища, уражені шкідниками. Лісовою охороною підвідомчих підприємств постійно проводиться моніторинг щодо поширення площ осередків шкідників, у результаті чого формуються санітарно-оздоровчі заходи в лісах.

12 вересня на базі ДП «Добрянське лісове господарство» відбувся виїзний науково-виробничий семінар «Всихання соснових деревостанів: загрози поширення, заходи попередження» за участі начальника, директорів та головних лісничих державних підприємств лісового господарства Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, наукових співробітників ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС», представників Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА.

Розпочався семінар на базі лісогосподарського підприємства ДП «Добрянське лісове господарство» з вступного слова начальника Чернігівського ОУЛМГ Олександра Демченка. Він зазначив, що проблема поширення всихання сосни у Чернігівській області набуває загрозливих масштабів і потребує дієвих засобів для негайного вирішення, розробки можливих способів ліквідації нинішніх та запобігання виникненню нових осередків.

MG_5212Учасниками семінару ухвалено рішення:

– Для визначення загрози поширення масового всихання сосни на всій території області в найкоротші терміни провести лісогосподарським підприємствам північної та північно-східної частини спільну роботу з ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» із залученням для обстеження масивів безпілотного літального апарата ДП «Ніжинський лісгосп».

– Зібрати розширену інформацію по лісгоспах щодо проблемних питань, які виникають при погодженні переліків заходів з оздоровлення санітарного стану лісів, відведенні санітарних рубок та їх проведенні, узагальнити інформацію по управлінню, визначити шляхи вирішення, підготувати пропозиції для Державного агентства лісових ресурсів України.

14 вересня начальником Чернігівського ОУЛМГ Олександром Демченком було видано Наказ «Щодо масового всихання насаджень», за яким директори лісогосподарських підприємств зобов’язані:

До 24 вересня 2017 року провести інвентаризацію осередків шкідників і хвороб у соснових насадженнях з метою виявлення пошкоджених ділянок лісу та розрахунки витрат на розробку пошкоджених насаджень і відтворення на зрубах. Особливу увагу при обстеженні звернути на стан лісових насаджень, що межують з полями, суцільними рубками, лісовими культурами до 12 річного віку та на осередки кореневої губки, соснового пильщика та соснового шовкопряда.

До 25 вересня 2017 року надати інформацію щодо інвентаризації осередків шкідників і хвороб у соснових насадженнях відділу лісового господарства управління згідно форми.

Провести спільну роботу серед лісокористувачів, що входять до зони діяльності лісгоспів щодо своєчасності виявлення осередків шкідників в соснових насадженнях.

Провести широку роз’яснювальну роботу щодо ситуації, викликаної масовим всиханням лісових насаджень сосни із місцевими органами влади та засобами масової інформації.

Відділи лісового господарства зобов’язані:

Організувати в термін до 29 вересня 2017 року виїзди комісій, за участю представників місцевих органів влади, екологічних служб, громадськості, спеціалізованої служби лісозахисту, органів державної влади для прийняття рішень щодо визначення рівня надзвичайної ситуації внаслідок масового пошкодження лісів шкідниками та завданих ними збитків.

До 1 жовтня 2017 року направити матеріали з обсягами площ осередків шкідників і хвороб у соснових насадженнях до територіальних органів Державної служби з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області для прийняття рішення щодо визначення рівня надзвичайної ситуації.

До 1 жовтня 2017 року проінформувати Держлісагентство України щодо обсягів площ осередків шкідників і хвороб виявлених під час інвентаризації.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button