Суспільство

Старий Чернігів: комунальна техніка 60 років тому (Фото)

Чим займався предок чернігівського комунального підприємства «АТП-2528» уже більше як 60 років тому. Різниця невелика, але деякі відмінності просто вражають.

Насамперед підприємство розташовувалося на околиці міста, на вулиці Академіка Павлова, в районі нинішнього тролейбусного депо. На одному зі старих знімків, імовірно, зафіксована машина підприємства ГАЗ-410 перед поворотом якраз на цю вулицю. Далі видніється музей старожитностей.

Комунстранс тоді там мав контору, гуртожиток, конюшню, кузню, кілька господарчих будівель. У розпорядженні комунальників було 13 автомобілів загальною вантажопідйомністю (був такий показник) 33 тонни. Серед них тільки один спеціалізований сміттєвоз ГАЗ-93. На знімку уже пізніша його версія – на шасі ГАЗ-51.

В одному екземплярі була снігоприбиральна машина. А дороги взимку після очищення бульдозерами (ДТ-54) посипали шлаком від спалювання вугілля.

Мали кілька 5 самоскидів, кілька бортових авто, серед них 2 сімейства ЗІС, як на знімках. Дві поливальні машини і два трактори ДТ-54, як везе сіно на санях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старий Чернігів: центр міста і готель «Десна» (Фото)

До речі, підприємство у 1959 році мало 27 коней – возило сміття і нечистоти у бочках. Тому й заготовляло сіно на лугах за Десною. Перевозили взимку на санях по льоду. Один кінь упродовж року помер, й агропідприємство передало комунальникам свого коня.

Які ж послуги тоді надавали комунальники, крім збирання сміття і вивезення нечистот? Прибирали і підмітали місто, яке було доволі маленьким, порівняно із сьогоднішнім днем.

Серед незвичного – розміщували афіші, оголошення, включно з приватними, на спеціальних дошках.

Був і підрозділ, який зараз вважається неприпустимим – відловлення собак. Цим займалися гицелі (особи, які ловили безпритульних собак). Це входило в санітарне очищення міста.

Соціалістичний план із відловлення становив 300 собак за рік у місті (за кількістю робочих днів у році), а відловили у 1959 році – 509. Шкіри собак здавали по 3 рублі в артіль «Утильпром». Гицель за кожну собаку одержував 10 рублів.

Це варварство було припинене тільки після 1991 року в незалежній Україні, коли громадяни обрали демократичний шлях розвитку та європейські цінності гуманізму.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Автор: Владислав Савенок, світлини з інтернету та групи «Старий Чернігів»

Ще статті по темі

Back to top button