Суспільство

«Світлодіодна сага», серія 2. «Темна» афера Кириченка набирає обертів

Загадкова і водночас абсурдна ситуація з встановленням світлодіодних світильників у Чернігові обростає новими шокуючими подробицями.

Уся ця катавасія триває вже кілька місяців, і за цей час назбиралося багацько феноменальних фактів, що не піддаються здоровому глузду.

Як відомо, за результатами проведеної процедури відкритих торгів 22 серпня між управлінням ЖКГ Чернігівської міської ради і сумнівною черкаською фірмою ТОВ «ДВРП-МОНТАЖ» був укладений договір.

Предмет угоди – реалізація програми «Модернізація мереж зовнішнього освітлення міста Чернігова на 2016 рік». Ціна «світлого» питання – 7 мільйонів 251 тисяча гривень. Плюс ПДВ – 1 мільйон 450 тисяч. Відповідальний за заміну майже 2 тисяч ртутних лампочок на світлодіодні – заступник міського голови Олександр Кириченко.

Перші сім вулиць обласного центру, згідно з документацією, мали б бути освітлені новими ліхтарями вже у вересні. Утім, зрушувати процес із мертвої точки профільний заступник міського голови Олександр Кириченко (представник «Радикальної партії Олега Ляшка») чомусь не поспішав.

І лише коли про це довідалася місцева преса і забила на сполох (а це було в середині жовтня), наляканий чиновник розпочав бодай якісь роботи. Але реалізацією програми ці роботи назвати язик не повертається. Ситуація називається «мазохізм і самогубство».

Розкладемо все по поличках.

«Паранормальний» конкурс, або Оборудка з елементами містики

Із власних джерел стало відомо, що насправді торги на виконання робіт із освітлення виграла одна з чернігівських фірм (ТОВ «Електротехнічна компанія «Інтерком»), що запропонувала найнижчу ціну.

Але Олександру Кириченку не сподобався такий сценарій. Відомо також, що виконком Чернігівської міської ради пропонував на роль підрядника ще одну місцеву фірму «Атілос», яка, до речі, була готова виконати роботи на 20 тисяч гривень дешевше, ніж ТОВ «ДВРП-МОНТАЖ».

До того ж «Атілос» уже багато років займається виготовленням і обслуговуванням електричного освітлювального устаткування. Але – о, містика: Олександр Кириченко «протягує» в переможці таємничу черкаську фірму, що спеціалізується на торгівлі деревиною та оренді техніки. До того ж, у ТОВ «ДВРП-МОНТАЖ» навіть не було необхідного пакета документів. Абсурд! Нонсенс! Кримінал!

cherkasi

«Радикальний пофігізм», світильники-нелегали з кремлівським начинням

Дізнавшись про оборудки Олександра Кириченка, чернігівські журналісти почали його атакувати. Але ставленик Радикальної партії, який зручно вмостився у кріслі заступника мера, весь час «відфутболював» медійників. Мовляв, зайнятий так, що й дихає через раз.

Але коли чернігівські газети та електронні ЗМІ почали вибухати резонансними статтями з документальними доказами «світло-темної» афери, Олександр Кириченко почав чухати потилицю. І одразу розпочалися роботи з встановлення ліхтарів. Навіть на офіційному порталі Чернігівської міської ради чиновник голослівно про це відрапортував.

161025scr-morok-1

Два важливі моменти. По-перше, Олександр Кириченко на офіційному сайті муніципалітету визнав, що саме він відповідальний за реалізацію програми з освітлення.

Водночас чернігівські «радикали», зрозумівши, що запахло смаленим (у плані партійного рейтингу), почали перекладати вину на плечі інших.

По-друге, чиновник по-суперменськи заявив, що врятував чернігівців від мороку, хоча насправді своєю аферою загнав людей у ще більший морок.

Невідомо яким чином до Чернігова лампочки завезли без документації. Більше того, завезли «фальшивий» товар, що не відповідає технічним вимогам, прописаним в угоді.

161025scr-tu-1

Вища міра цинізму – встановлювати ці світлодіодні світильники почали без перевірки і дозволів.

«Підрядником були розпочаті роботи з встановлення світлодіодних світильників по вул. Красносільського в м. Чернігові та один світильник було надано представнику ТОВ «Юркомплєктсєрвіс Плюс» (фірма, яка здійснює технічний нагляд за виконаними роботами. – Авт.).

Відповідно до доповідної інженера з технічного нагляду Петрушевського Ю.Ф., на вимогу технічного нагляду документи на підтвердження якості світильників надані не були, як і журнали обліку робіт. У наданому підрядником зразку світильника встановлено блок живлення із маркуванням (ТС 60-700-87 1-М-Б ІР20 ЮП виробництва Відкритого акціонерного товариства «Юрьев-ІІольский завод «Промсвязь» Росія.

На сайті виробника блока живлення розміщені його технічні характеристики, що не відповідають технічним вимогам до світлодіодних світильників для заміни вуличних світильників, затвердженим протоколом засідання комітету з конкурсних торгів управління ЖКГ Чернігівської міської ради №11 від 24.06.2016, а саме по п.14 відсутній захист джерел живлення від перегріву, відсутня можливість роботи в режимі холостого ходу.

Крім того, у світильнику відсутній блок грозозахисту (п. 13 технічних вимог) та відсутнє програмування інтенсивності світлового потоку (п.16 технічних вимог), а елемент кріплення виконано не з корозостійкого матеріалу (п.27 технічних вимог)», – пише ТОВ «Юркомплєктсєрвіс Плюс» на ім’я начальника управління ЖКГ Чернігівської міськради.

«Треш» вищого ґатунку – Олександр Кириченко начхав на всі норми та правила і почав встановлювати по Чернігову світлодіодні підробки з блоками живлення російського виробництва.

Хоча, за технічними умовами, блоки живлення для чернігівських ліхтарів мали бути зроблені європейцями. Блоки живлення – це лише крапля в фальсифікаційному морі, в якому Олександр Кириченко хоче відмити мільйони з міської скарбниці.

Цікаво, якою буде на все це реакція лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка, в якого «алергія» на корупціонерів у своїх лавах. Згадайте, як головний «радикал» країни обіцяв «щось відірвати» екс-меру міста Щорс (нині Сновськ) Роману Зубу (балотувався від «РПЛ»), коли останнього звинуватили в хабарництві.

А нещодавно Ляшко за корупційні оборудки «люстрував» головного житомирського «радикала» Олександра Раковича. Невже в діяннях свого чернігівського підопічного, який провертає багатомільйонну аферу, Олег Ляшко не вбачає нічого кримінального?!

Невже Олег Ляшко не розуміє, що Олександр Кириченко своїми діями його підставляє?

У «світлодіодному катарсисі» попросили розібратися прокуратуру

Реагуючи на всі порушення, фірма, що здійснює технічний нагляд за виконанням робіт (ТОВ «Юркомплєктсєрвіс Плюс»), одразу забила на сполох і запропонувала терміново зупинити цей «світлодіодний катарсис».

«Незважаючи на вимоги технічного нагляду щодо відсутності журналів та невідповідності світильників технічним вимогам, Підрядником 16 та 17 жовтня 2016 року було встановлено 62 світильники по вул. Красносільського в м. Чернігові та 18 жовтня продовжуються роботи з встановлення 12 світильників по вул. Преображенській.

Повідомляємо про невідповідність світильників встановленим технічним вимогам та порушення п.1.15 ДБН А.3.1-5-2009 «Організація будівельного виробництва». З огляду на вищевикладене, пропонуємо призупинити виконання робіт на об’єкті до заміни вже встановлених світильників на нові, що відповідають технічним вимогам та передачі технічному нагляду необхідної документації», – йдеться в документі від технагляду.

З інсайдерських джерел також відомо, що Чернігівська міська рада вже звернулася до міської прокуратури з письмовим зверненням про порушення умов торгів. Зараз ситуація вивчається правоохоронцями.

Цікаво, яким буде фінал? До речі, новий прокурор Чернігівщини Володимир Комашко під час свого представлення обіцяв запекло карати корупціонерів.

Про удар нижче пояса, реакцію мера і «судну» сесію

До речі, Олександр Кириченко, прочитавши низку критичних статей про лампочну профанацію, якою він керує, звинуватив чернігівські ЗМІ в продажництві.

Мовляв, усі ті статті були замовними. І це при тому, що вони містили всі належні документи на підтвердження суті написаного. Про це йдеться в статті «Светильники для Чернигова собирают из российских комплектующих», опублікованій 22.10.2016 на порталі gorod.cn.

Щоб розвіяти сумніви читачів, також звертаю увагу на те, що ця стаття ґрунтується на документах.

Із вищенаписаного виникає логічне запитання: невже реагувати на витівки Олександра Кириченка повинна тільки преса? Мабуть, уже достатньо доказів і причин для того, аби в ситуацію втрутився Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Адже афера пана Кириченка – це не лише плювок в обличчя чернігівців, а й удар нижче пояса меру. Оскільки Владислав Атрошенко несе персональну відповідь за все, що відбувається у місті. Нехай навіть це «все» – справа рук його заступників.

Тоді знову ж таки питання – якщо заступники займаються криміналом, то чи місце таким людям на відповідних посадах?

Позицію мера стосовно цієї ганебної історії ми можемо дізнатися вже цього четверга, 27 жовтня, під час чергового пленарного засідання сесії Чернігівської міської ради.

Чи винесе Владислав Атрошенко на розгляд сесії питання звільнення Олександра Кириченка – ще невідомо. Натомість є інформація, що «Радикальна партія» організовує на четвер своєрідне «костюмоване дійство» під стінами міської ради.

Мета мітингу – перекласти вину за «світлодіодний провал» із профільного заступника на управління ЖКГ.

Утім, можна очікувати на будь-які сюрпризи і головне – не варто відкидати варіанту, що сесійний четвер усе ж таки може стати останнім днем роботи Олександра Кириченка на посаді заступника міського голови. Принаймні, логіка і здоровий глузд підказують, що «корупціонер у законі» Чернігову не потрібен!

grafik dogovir dogovir_2 dogovir_3 chek chek_2 chek_avansu

Джерело: «SVOBODA.FM»

Ще статті по темі

Back to top button