Суспільство

Священик розповів про особливості Різдвяного посту

Різдвяний піст – це останній багатоденний піст року. Він починається 28 листопада за новим стилем і закінчується 7 січня. Говіння триває 40 днів, тому називається ще Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Оскільки заговини на піст припадають на день пам’яті святого апостола Пилипа, то його ще називають Пилипівкою.

ЧЕline попросив отця Романа, настоятеля Катерининської церкви в Чернігові, розповісти про особливості цього останнього в році посту.

У чому суть Різдвяного посту?

Різдвяний піст за своєю тривалістю не поступається Великому. Але він не такий суворий. Як і кожен піст, він призначений для очищення душі та збереження духовної складової людини.

Це завершальний піст року, що символізує подяку Богу за дари, що Він нам цьогоріч послав. Оскільки цей піст передує великому святу Різдва Христового, то він покликаний підготувати людину до величного свята, аби зустріти його з чистими думками, душею, щоб радість була повною.

Якщо це не дуже суворий піст, що дозволяється їсти?

Є дні, коли піст є надто суворим. До того ж, у щороку кожна середа і п’ятниця є пісними днями. Але в ці дні можна вживати рибу й олію.

На кінець року припадає свято Нового року. То як бути, святкувати його чи ні?

В православній церкві новий церковний рік святкується 14 вересня. Натомість у суспільстві його відзначають у ніч із 31 грудня на 1 січня. На цей час послаблень у пості церква не робить.

Заборонити людям святкувати світський Новий рік ніхто не може. Щоправда, поведінка людини в цей час залежить від її волі й усвідомленого вибору.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button