Суспільство

Священик розповів про ставлення церкви до Хелловіна

З року в рік в Україні щоразу більшої популярності набуває заморське свято – Хелловін, що настає в ніч із 31 жовтня на 1 листопада. Зазвичай молодь сприймає його як можливість переодягнутися в казкове чудернацьке створіння, вирізати з гарбуза потрібну атрибутику, влаштувати вечірку і добре повеселитися разом із друзями. Однак в Україні є противники таких святкувань, адже вважають, що Хелловін не має до українських традицій жодного стосунку.

Примітно, що це свято ще називають Днем усіх святих. Тож ЧЕline вирішив поцікавитися в отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові, який стосунок має закордонний Хелловін до церкви та релігії.

Чи має Хелловін релігійне підґрунтя?

1 листопада католицька церква згадує всіх святих. А православна церква робить це після релігійного свята Трійці.

Натомість Хелловін взагалі не має жодного стосунку ні до святих, ні до Бога. Це реклама нечистій силі. У всіх святих і нечисті немає між собою нічого спільного. Адже святі несли людям тільки добро і радість.

Це заморське свято нам підносять красиво, в гарній обгортці, але за своєю суттю воно – шкідливе і недобре.

Своїм парафіянам кажу: «Хто братиме в такому участь, відлучатиму від причастя». Бо не можна спочатку прославляти диявола, а потім йти в церкву освячувати водичку, паску й інші дари. Християнства в Хелловіні немає, до нього взагалі треба ставитися з обережністю.

Але ж святу притаманні начебто добрі традиції, коли дітей частують цукерками…

Так. Але якого народу ці традиції? Хіба вони мають щось спільне з Україною? Певна річ, що не мають.

Хай би хто що казав, найголовніше в цьому святі – шабаш на честь сатани. Якщо людина не християнин, може брати в цьому участь. Але якщо людина вважає себе християнином, то, безперечно, йти на таке «свято» не варто.

Чому ж Хелловін приживається?

Хтось його гарно й акуратно популяризує. А, можливо, це данина моді. Ось тільки не все модне – корисне.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button