Суспільство

Священик розповів про ставлення церкви до щедрувань і засівань

14 січня українці святкують Новий рік за старим стилем, а передує йому Щедрий вечір із веселими щедрівками і костюмованими гуляннями. Згідно з релігійним календарем цими днями вшановують пам’ять преподобної Меланії та святителя Василія Великого.

Тож ЧЕline вирішив розпитати отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові, як ставиться церква до народних звичаїв у ці релігійні свята.

Як церква відзначає 13 і 14 грудня?

Новий рік за старим стилем припадає на 14 січня. Саме в цей день ми згадуємо пам’ять святителя Василія Великого. Але це Новий рік не церковний, а громадянський. Цього дня в церквах відбуваються відповідні служби на честь святителя.

Також за давньою традицією цього дня читаються молитви, в яких ми дякуємо за рік, який прожили, і просимо благословення на рік, який плануємо прожити.

Ким був Василій Великий ?

Василій Великий – це один зі світочів церкви, один із тих, хто встав на захист віри православної, написав багато духовних і філософсько-просвітницьких творів задля того, щоб утверджувалася істинна віра та православна церква. Навіть є літургія в храмі, яку ми звершуємо 14 січня, в переддень Богоявлення 18 січня звершується літургія Василія Великого. Тож вшановуємо пам’ять цього святого, який був дуже розумною людиною і на той час мав добру освіту, який усе своє життя і розум направив на утвердження православної освіти. Тому його і шануємо.

А ось свята Меланія – це мати Василія Великого. Вона була побожною жінкою і благочестивою, відповідно виховала своїх дітей, вона є у сонмі святих православної церкви.

Народні традиції щедрування і засівання пов’язані з церковними?

Новорічні народні традиції невід’ємно пов’язані із церковною традицією. Можливо, хтось засуджує народні гуляння, чи каже, що вони не потрібні, але ці традиції – це багатство нашого народу, їх треба дотримуватися. Вони невід’ємно пов’язані з церковними святами і навіть визначними святими церкви.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button