Суспільство

Свято наближається: лісівники розповіли про ціни на новорічних красунь

Наближаються новорічні свята, тож лісогосподарські підприємства розпочинають реалізацію хвойних насаджень, що вирощуються на спеціальних плантаціях. Лісівники стверджують, що заготівля новорічних ялинок не шкодить навколишньому природному середовищу.

Наразі Чернігівське обласне управління лісового та мисливського господарства налічує стандартних ялинок для реалізації – 136 285 шт., із них сосни звичайної – 53 835 шт., сосни кримської – 5 900 шт., ялини – 76 550 шт. Цього року державними лісогосподарськими підприємствами заплановано реалізувати 22 410 шт. новорічних красунь, середня ціна по Чернігівській області цього року становить 48,5 грн.

Громадяни можуть придбати новорічні ялинки в державних лісгоспах області, а також на ялинкових базарах. Кожного року ДП «Добрянське ЛГ» організовує роздрібну торгівлю на торговому майданчику в обласному центрі Чернігівщини, а саме біля ринку «Привокзальний», а ДП «Чернігівське ЛГ» здійснює реалізацію на спеціальному майданчику біля лісгоспу (м. Чернігів, вул. Молодчого, 18).

Маркування дерев проводиться бирками або самоклейними етикетками, які містять індивідуальний номер та відповідний штрих-код, що заноситься до єдиної системи електронного обігу деревини. Наявність маркування є підтвердженням легальності заготівлі новорічної ялинки та законність її реалізації.

За незаконні вирубування хвойних дерев передбачена відповідальність, згідно з ст.65 КУПАП у вигляді штрафу в розмірі 85-170 грн, а також ст. 246 КК України штрафом у розмірі 5 100-8 500 грн, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Джерело: Чернігівське ОУЛМГ

Ще статті по темі

Back to top button