Суспільство

Свято вухастих і пухнастих: світова спільнота відзначає Всесвітній день кішок

Свята, коли вшановують цих пухнастих улюбленців, існують у багатьох країнах. Вони з’явилися в різний час і на підставі різних подій. А ось на міжнародному рівні це свято відзначається з 2002 року.

Всесвітній день кішок (World Cat Day) відзначається щорічно 8 серпня з ініціативи Міжнародного фонду захисту тварин «Animal Welfare» не тільки на вшанування пухнастих домосідів, але й для привернення уваги до проблеми бездомних котів і кішок. Сьогодні свято об’єднує мільйони власників цих тварин по всьому світу. Адже мало знайдеться на планеті людей, які залишаються байдужими до цих ласкавих і дуже розумних тварин.

Наприклад, чернігівка Марія Коробко від вусатих і смугастих у захваті.

«Як можна не любити котиків – цих пухнастих м’якеньких створінь, яких так і хочеться гладити та гратися з ними! У нас удома є два дорослі коти. А цього літа кількість домашніх улюбленців збільшилася. У дворі сусідська кішка народила кошенят, одне з яких, ну, просто копія нашого кота, тому, звісно, ми не могли не забрати його собі. До речі, татко-кіт добре подружився зі своєю донечкою, яку ми назвали Еліс. Вона любить лащитися та гратися, дуже муркотлива та ніжна», – розповіла дівчина.

А чернігівка Ганна Петренко вважає свого чотирилапого улюбленця своєрідним антистресом. Коли сумно, обіймає його, бавиться з ним – і неприємностей наче й не було. І це не просто суб’єктивне враження. Є навіть наука про кішок – фелінологія, яка наголошує, що кішки – дуже розумні і корисні.

Крім «естетичного задоволення» (адже що може бути приємніше за теплого муркотливого друга, який лащиться до тебе) кішки виконують і низку корисних для людини функцій. Вони відмінно винищують гризунів, лікують деякі захворювання і навіть продовжують життя своєму господареві. Так, американські лікарі встановили, що власники кішок на 40 % рідше страждають від хвороб серця, також у них рідше трапляються інфаркти та інсульти. А англійські лікарі розробили навіть цілу «кототерапію», за допомогою якої пропонують лікувати багато хвороб, зокрема запалення суглобів і гінекологічні захворювання.

Нерідко кішки стають героями казок, билин, мультфільмів тощо. У багатьох народів світу існує безліч повір’їв і прикмет, пов’язаних із кішками. Найпоширеніші – що кішки проживають кілька життів, а ще можуть інтуїтивно визначати наміри людей, які прийшли в дім, відчувають недобрих гостей.

У деяких країнах ці тварини перебувають на особливому державному положенні, наприклад, в Австрії кожній кішці, яка охороняла склади з продовольством, виплачується довічна пенсія у вигляді м’яса та молока, а в Китаї кішок охороняють на законодавчому рівні. До речі, в Японії навіть є Храм кішок, побудований на честь 7 котів, які в XVII столітті служили японським воїнам вірою і правдою, а в Німеччині – Котячий музей, де зібрано безліч експонатів, пов’язаних із кішками і відібраних з усього світу.

У саме ж свято – День кішок – господарі намагаються особливо вшанувати винуватців торжества: всіляко балують, купують різні делікатеси, нові будиночки та іграшки. У низці країн до цього дня навіть було приурочене відкриття спеціальних парків для вигулювання котів і котячих магазинів, кафе і готелів, де можна на час поселити вихованця з великим комфортом.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button