Суспільство

Темні справи «підконтрольного» БТІ: як діє схема Сахневича

Чернігів – місто легенд і фонтанів. Не поспориш, мабуть, так воно і є. Але чим далі, тим очевиднішим стає і той факт, що Чернігів – не лише місто легенд, а й осередок казусів, абсурдів та безперешкодного розкрадання державних коштів й провертання злочинних схем.

Одіозного чиновника Леоніда Сахневича на Чернігівщині, мабуть, знають всі. І про його «доблесні» діяння на посаді першого заступника голови Чернігівської ОДА хоч багатотомну книгу пиши. Але в цій статті мова піде частково про екс-першого зама губернатора, а більше уваги приділимо його дружині. Себто, колишній дружині Ларисі Сахневич, з якою нещодавно Леонід Володимирович розлучився. Проте схема, яку він налагодив для її бізнесу діє і досі. А тепер про все по порядку.

Є в Чернігові таке собі комунальне підприємства «Міжміське бюро технічної інвентаризації», яке з 2013 року очолює Вікторія Марченко. До речі, вгадайте – хто очолював чернігівське «БТІ» до пані Вікторії? Правильно – Леонід Сахневич.

1

Тепер до суті. Є в народі така фраза «схема відмивання грошей». Вашій увазі пропонуємо ознайомитися з такою схемою на прикладі «БТІ».

Отже, керує «БТІ» Вікторія Марченко (саме та, якій поступився кріслом Леонід Сахневич у 2013 році). Працюють на цьому комунальному підприємстві експерти: Іван Ховрич, Алла Куриленко і (!) Руслан Марченко.

2

Останнє прізвище ні на які думки не наштовхує? Точно – це ж таке саме прізвище як і у керівника «БТІ». Руслан Марченко – де-юре колишній чоловік Вікторії Марченко. Але де-факто вони разом живуть і спеціально розлучилися аби менше було медійної уваги і дурних запитань.

Руслан Марченко не лише експерт в «БТІ», а ще й приватний підприємець, який працює на субпідрядах з чернігівським бюро технічної інвентаризації.

3

4

Далі ситуацію не важко спрогнозувати. Саме ФОП Марченко і отримує на субпідрядах найдорожчі замовлення від БТІ. Також перепадає трохи «цукерок» і ФОП Олександр Сурмило.

Все це працює за дуже простою схемою. Йде команда від Сахневича на будь-яке комунальне чи державне підприємство. Або ж в якийсь навчальний заклад. Все рівно куди, якби лишень на відповідну статтю були гроші передбачені – зробити оновлений паспорт БТІ. І тут уже неважливо – потрібен реально цей паспорт «замовнику», чи ні. Це ніякої ролі не грає. Адже є таке слово «треба».

Слухняний керівник підприємства, до якого приходить команда від Сахневича, безпроблемно заключає договір з БТІ. А як інакше вчиняти?!

А далі все відбувається по накатаній. Прості робітники-трудяги виконують всю роботу за копійки, а грошики отримують «обрані».

Отак і живемо – бюджетні грошики отримують ті, кому свого часу проторував шлях Леонід Сахневич, який, до речі, навіть на новій посаді не сумує. Наприклад, очолюване ним комунальне підприємство Чернігівської міської ради АТП «2528» будує на замовлення одного з сіверських мільйонерів автозаправну станцію. Але це вже інша історія.

Ще статті по темі

Back to top button