Суспільство

Торфобрикетна опора: Ірванцівський завод гарантує успішну децентралізацію

Ірванцівський торфобрикетний завод, що в Семенівському районі, розпочав новий видобувний сезон. Уже нині 12 одиниць техніки підприємства працюють на виробничих ділянках.

Загалом семенівські торфовики налаштовані оптимістично, адже, зокрема, минулий рік вдалось завершити з прибутками, здійснити необхідні відрахування до місцевого бюджету, збільшити обсяги виробництва та знайти нових партнерів для збуту готової продукції.

Більше про це – в інтерв’ю Миколою Степчуком.

— Миколо Степановичу, ваш завод за понад 45 років роботи жодного разу не зупинявся, навіть у складні часи. Їх переживаємо і нині. Проте торік вдалося попрацювати, як кажуть, «із плюсом».

— Так, минулий рік ми закінчили значно краще, ніж позаторішній, спрацювали без збитків. Навіть прибуток певний отримали, сплативши 638 тисяч до місцевого бюджету і 1 мільйон 700 тисяч гривень єдиного податку. Працювали повний робочий тиждень. Зарплату виплачуємо своєчасно.

— А чи збільшилась, порівняно з попередніми роками, кількість партнерів, яких цікавить ваша продукція?

— Звісно. Але здебільшого вони з інших областей – Вінницька, Полтавська, Сумська, Дніпропетровська, Одеська. Торфобрикет переважно беруть, а ще торф для пиловидного спалювання. Порівняно з 2014 роком, реалізація збільшилась і на цей вид палива: приблизно торфу і торф’яного пилу десь відсотків на 10 більше випущено, ніж у 2014 році.

— А як щодо нашої області? Є пропозиції?

— На жаль, реалізація по Чернігівщині  не збільшилась.

— Яку кількість продукції за добу нині виробляє підприємство?

Зараз ми виготовляємо, на жаль, не дуже багато – десь близько 80 тонн готової продукції за добу. Але якщо взяти за перший квартал, то, порівняно з 2015 роком, випустили та реалізували десь удвічі більше брикетів.

100_8361

— Брикет для чого найчастіше купують?

Більше беруть для переведених на тверде паливо котелень. Це, скажімо, комунальні підприємства і такі бюджетні установи, як лікарні, дитсадки, загальноосвітні навчальні заклади.

— Ось ви кажете, що торік спрацювали з прибутком і нинішній рік розпочали непогано. Чи вдалося за рахунок заробленого здійснити бодай якусь модернізацію, можливо, закупити нове обладнання?

На жаль, на модернізацію у нас грошей бракує. Але, скажімо, матеріали для поточних ремонтів закупити змогли. Також власними силами відремонтували торфовидобувну техніку, брикетний цех. Помаленьку працюємо.

— Зараз дуже багато говорять про децентралізацію. Чи зможе вона, на вашу думку, не лише, як кажуть, підприємство на плаву утримати, а й дати йому поштовх до розвитку?

Безперечно. Ми неодноразово ставили питання щодо надання нашій філії статусу юридичної особи. Щоб ми були самостійним суб’єктом господарювання, щоб були відокремлені від державного підприємства «Чернігівторф», яке нас аж ніяк не підтримує у фінансовому плані. Навпаки, нам навіть свого часу доводилось платити борги, які були на Смолинському торфобрикетному заводі. Адже ми, як я вже раніше згадував, лише філія, й обидва наші підприємства належать до однієї системи. Ми хотіли б безпосередньо підпорядковуватись державному концерну «Укрторф» або профільному міністерству. Адже в нас повністю закінчений цикл виробництва. Від цього і підприємство виграло б, і місцевий бюджет, бо ми мали б можливість більше заробляти, а відтак, більше податків залишалося б саме на нашій території.

100_8385

Довідка.

Ірванцівський торфозавод – одне з п’яти працюючих підприємств галузі в Україні. Розташований у селищі Кути Семенівського району, неподалік райцентру. Створений у 1970-му як філія Державного підприємства «Чернігівторф». Займається виробництвом торфобрикету, торфу і торф’яного ґрунту. Видобуток сировини відбувається на ділянках площею 70 га. Нині на підприємстві працюють приблизно 100 осіб. Середня заробітна плата по підприємству становить 4 тисячі гривень.

Ще статті по темі

Back to top button