Суспільство

Триста прапорів з усієї України майоріли у Прилуках (Фото)

Військовий журналіст, волонтер, активна громадська діячка з Києва Катерина Валевська з 10 грудня 2013-го брала участь у Революції Гідності у складі Жіночої сотні, пізніше часто їздила на передову до своїх побратимів із добровольчого батальйону «Айдар».

14 вересня 2014 року започаткувала акцію «Велика українська хода», в рамках якої планувала за 120 днів зібрати по всій Україні 100 державних прапорів на честь героїв Небесної Сотні, а згодом – і полеглих воїнів АТО, повiдомляють «ВЧ»

-Я стартувала, щоб принести всій Україні дух патріотизму, вшанувати пам’ять героїв Майдану, АТО, об’єднати прапори, на яких люди пишуть свої думки, аби силою думки, віри і молитви зупинити в Україні війну, – розповідає пані Катерина.

Перший синьо-жовтий стяг було підписано в Києві на Майдані Незалежності. Далі – Західна, Північна та Центральна Україна. Саме під час цього етапу акції було підписано й прапори Чернігова та Ніжина. 19 січня 2015-го сто знамен повернулися до столиці, де були розгорнуті на День Соборності. Затим організатор акції передала прапори до музею «Гуцульщина» у місті Верховина Івано-Франківської області, де експозиція пробула близько 9 місяців. Потім Катерина Валевська повезла зібрання на передові позиції «Айдару» під Горлівкою. Сотня прапорів там була розгорнута у новорічну ніч.

Українці, дізнавшись про акцію із соцмереж, закликали волонтерку продовжити її. І жінка знову відправилася у подорож Україною. Відвідала Луганщину, побувала на Півдні. А на початку лютого 2017-го завітала на Чернігівщину. 11 лютого у Прилуках біля пам’ятника Тарасу Шевченку та на Алеї Любові Забашти замайоріли 300 прапорів загальною довжиною понад 400 метрів. І на кожному – побажання всього найкращого рідній Вітчизні.

– Наші думки матеріальні, Бог читає їх. І чим більше світлих людей буде сконцентровано на мрії – нашій спільній перемозі та довгоочікуваному мирі на українській землі, – тим скоріше вона здійсниться. Ця акція згуртовує людей, надає моральну підтримку воїнам, ветеранам АТО. Коли я викладаю фото у соцмережі, хлопці на передовій упізнають свої рідні міста, бачать знайомих людей. І це суттєво піднімає їхній дух. Наша сила в єдності, – говорить організатор акції «Велика українська хода».

Прилучани теж не стояли осторонь доброго починання. Чимало людей прийшли у центр міста, аби в словах, написаних на синьо-жовтому тлі залишити найзаповітніше. Із берегів Удаю пані Катерина вирушила далі Сіверським краєм. Потім на неї чекає Донеччина.

Зараз Катерина Валевська працює над своєю книгою. Там будуть такі слова: «Коли об’єднаються люди-ліхтарики, то у світі засяє сонце правди». Жінка щиро вірить у це і своєю вірою запалює інших.

Ще статті по темі

Back to top button