Суспільство

Тритисячне військо та техніка: Друга світова руками сіверського майстра (Фото)

У переддень Дня захисника України та Дня українського козацтва, 13 жовтня, у Козелецькому музеї історії ткацтва Чернігівщини відкрилася перша персональна виставка моделей військової техніки та солдатів різних армій Другої світової війни майстра з с. Козелець Ігоря Захарія.

Про це повідомляє відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату Козелецької райдержадміністрації.

Про Ігоря Захарія, його творче захоплення розповіла директор музею Лариса Бригинець.

«За 25 років, протягом яких майстер займається своєю улюбленою справою, він виготовив дві сотні моделей техніки і тритисячне військо. Кожна його робота має свою історію і дуже наближена до оригіналу. Зробити максимально схожу копію – це справжнє мистецтво, за яким стоять роки досвіду, неймовірна точність і скурпульозність», – зазначила Лариса Бригинець, висловивши надію на подальшу співпрацю творця і музею.

Поділилася розповіддю про захоплення сина мати Світлана Титовська. Вона сказала, що першу свою модель Ігор зібрав ще школярем, і батьки, побачивши здібності дитини, як могли сприяли їх розкриттю і вдосконаленню.

«Створення моделі починається з вивчення її прототипу, реальних креслень і фотографій, на що може піти півроку. Кожну деталь слід підігнати до певного розміру. Для моделей техніки використовую бляшану тару, полімерну глину, а для армії солдатів – пластилін», – ділиться з відвідувачами виставки процесом копіткої роботи, яка вимагає величезної підготовки і багато часу, Ігор Захарій.

У своїх роботах майстер намагається відтворити найдрібніші деталі: окуляри, каски, жилети, а дверцята машин відчиняються, туди можна посадити екіпаж. Ці фігури є справжнім мистецтвом, за яким стоять роки досвіду, неймовірна ювелірна точність.

Ще статті по темі

Back to top button