Суспільство

Ціни на продукти змусять українців переглянути новорічне меню

Більшість соціологічних опитувань підтвердили: українці все ще витрачають левову частку своїх доходів (до 75%) саме на харчування. Зі зростанням темпів інфляції на другий план відійшли розваги, одяг та хобі.

Проте експерти обнадійливих прогнозів на найближчий період не дають: вартість продуктів буде тільки підвищуватися, в середньому на 16,4%.

Найперша причина тому — накрутка експортерів, які намагаються компенсувати затрати на персонал, обладнання та ще й заробити на продажу бодай щось. Менше стали постачати городини на зовнішні та внутрішні ринки й аграрії.880139_1925301[1]

В той час, коли ООН звітує про 60% українців за межею бідності, їжа для них стає більш недоступною. Як наслідок – шукають так звані акційні пропозиції у супермаркетах, де не завжди можна знайти свіжий товар, з’являється суттєвий ризик харчового отруєння.

З початку року подорожчали й продукти першої необхідності, які входять до споживчого кошику: хліб – на 18,4%, м’ясо — на 30,1%, молоко — на 28,2%, яйця — на 37%, овочі — на 37,6%, масло — на 29,1%.

produkty_tkachuk[1]

Слід відзначити, що суттєво вплинув на собівартість і цьогорічний неврожай – він на 8% нижчий, ніж у попередні періоди. Особливо поменшало на ринку цукрових буряків, тому й цукор з початку року коштує більше на 14,5%.

Джерело: znaj.ua

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button