Суспільство

У ніч з 26 на 27 жовтня чернігівці перейдуть на зимовий час

В останню неділю жовтня Україна перейде на зимовий час. Таким чином, 27 жовтня о 4 ранку стрілки годинника переведуть на годину назад, нагадує РБК-Україна.

Незважаючи на те, що українці отримають додаткову годину, яку втратили в березні, фахівці запевняють, що перехід на зимовий час також може негативно позначитися на здоров’ї. У першу чергу через те, що за вихідні адаптуватися до нового режиму складно. З цієї причини можуть розвинутися проблеми зі сном і появи відчуття надмірної втоми.

Перехід на зимовий і літній час відбувається відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 13 травня 1996 р. № 509 «Про порядок обчислення часу на території України».

Нагадаємо у вересні 2011 року в Україні, як у Росії та Бєларусі, було вирішено відмовитися від переведення стрілок, і країна, фактично, перейшла у третій часовий пояс. У листопаді того ж року було ухвалено рішення встановити час другого часового поясу, а в січні 2012 року дійшли висновку, що до переведення стрілок слід повернутися, щоб не створювати незручностей в період проведення Чемпіонату Європи з футболу.

Також передбачалося, що в жовтні 2012 року Україна востаннє змінить час, проте поки країна продовжує переводити стрілки годинника вперед навесні і назад восени.

Слід зазначити, що в більшості країн Європи і Північної Америки стрілки годинника переводять двічі на рік. Не переводять час в Азії, а в таких країнах, як Індія, Японія, Сінгапур. Росія і Бєларусь спочатку переводили годинник, а потім від такої практики відмовилися. У деяких же країнах замість того, щоб переводити стрілки годинника, залежно від сезону міняють режим роботи – влітку на більш ранній, а взимку — навпаки.

Зазначимо також, що «Укрзалізниця» відкоригувала графік руху пасажирських поїздів у зв’язку з переходом 27 жовтня 2013 року о 04:00 за київським часом на зимовий час (стрілки годинника буде переведено на 1 годину назад).

Вперше «літній» і «зимовий» порядок обчислення часу було введено в Англії в 1908 році для економії і раціональнішого розподілу електроенергії упродовж доби.

У СРСР перехід на «літній» час вперше відбувся в 1917 році, а з 1981 року «літній» і «зимовий» час знову почав регулярно діяти. Сьогодні на «літній» і «зимовий» час переходять у більш ніж в 110 країнах світу.

Ще статті по темі

Back to top button