Суспільство

Тютюновий «сюрприз» для чернігівців: сигарети коштуватимуть 80 гривень

В уряді вважають, що підвищення акцизного збору може допомогти збільшити тривалість життя на 10 років. До того ж така ініціатива покликана поповнити бюджет за рахунок курців мінімум на 100 млрд грн і боротися з контрабандою дешевих українських сигарет в західні країни.

З 2008 по 2015 рік середня ставка акцизу на пачку сигарет збільшилася в 14 разів, а доходи держбюджету від шкідливої звички українців зросли з 3,5 млрд. грн до 22 млрд. грн відповідно.

Разом з цим в Україні за цей період зменшився рівень поширення куріння з 25,6% до 18,4%. Але ставки на підакцизні товари в Україні значно нижче, ніж в європейських країнах. Зокрема на тютюнові вироби — в шість разів.

Згідно з проектом Міністерства фінансів №5132, в 2017 році середня ціна пачки сигарет зросте на три гривні — з 15 грн до 18 грн. Але при цьому вартість сигарет в Україні все одно буде залишатися нижче, ніж в сусідніх країнах.

Тільки до 2024 року, при щорічному підвищенні ставки акцизу, вартість українських сигарет досягне мінімального рівня країн ЄС – 90 євро за 1000 сигарет.

Також очікується скорочення ринку до 40 млрд сигарет за рахунок зменшення споживання тютюну і контрабанди з України. Але рівень доходів в бюджет від акцизного збору сигарет не зменшиться, а навпаки — зросте до 100 млрд. грн на рік.

Підвищення тютюнових акцизів – одна з умов Угоди про асоціацію з ЄС – привести ставки акцизу на тютюн до мінімального рівня країн Євросоюзу.

Поки що акцизний збір з сигарет просто розчиняється держбюджеті і не має цільового призначення. Але в Україні розглядається можливість направити гроші, отримані з курців на охорону здоров’я.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка, у багатьох країнах тютюновий акциз фінансує медицину. Але дане рішення потребує політичної волі з боку прем’єр-міністра та Міністерства фінансів.

Ще статті по темі

Back to top button