Суспільство

У чернігівському «Царьграді» ночували Пушкін, Шевченко і Горький (Фото)

На початку ХХ століття чернігівський готель «Царьград» був дуже популярним. Зокрема й через те, що це був єдиний готель у місті. Тож саме в ньому зупинялися усі видатні особистості, які приїжджали в місто над Десною.

Звели готель на початку ХХ сторіччя завдяки старанням звільнених кріпаків Сидора Сорокіна та Олексія Сидорова. Заповзятливі чоловіки розпочали в Чернігові торгівлю квасом, і з часом їхня ятка на розі Шосейної та Воздвиженської переросла в невеличкий трактир. Отак прозаїчно розпочалася історія готелю «Царьград».

У середині століття стару дерев’яну споруду перебудували на нову кам’яну, двоповерхову. Станом на 1880 рік готель належав купцю Візенталю, а через деякий час на першому поверсі купець Лагутін відкрив кондитерську та булочну.

«Царьград» досить швидко набув популярності. 1820 року, їдучи у заслання на південь, тут спинився Пушкін. І за 4 роки поет знову опинився у «Царьграді», але цього разу, їдучи у заслання на північ. Колориту перебуванню Пушкіна в місті додало те, що його через зовнішній вигляд сприйняли за лакея.

У 1829 році тут спинявся Микола Гоголь, а в лютому 1846 року — Тарас Шевченко та Олександр Афанасьєв-Чужбинський. Згодом готель приймав Льва Толстого у 1884-му та Максима Горького – у 1891-му. Під час війни споруда була зруйнована.

Джерело: «Цікавий Чернігів»

Ще статті по темі

Back to top button