Суспільство

У Чернігові був Олексіївський пасаж

Пасаж (сучасною мовою – торговельно-житловий комплекс) займав квартал паралельно до вулиці Шосейної (проспект Миру) і мав два входи — з Богоявленської (Шевченка) та Воздвиженської, напроти дзвіниці Хрестоздвиженської церкви й двору готелю «Царьград» (нині неіснуюча частина вулиці Родимцева).

На відміну від класичних споруд цього типу, Олексіївський пасаж був маленьких розмірів, одноповерховий і не мав перекриття. Фактично, це була маленька торгова вуличка.

Тут діяли продовольчі та промислові магазини Щелкановцева, меблева майстерня Малинського, взуттєве ательє Дубініна та інші, а 1910 року в пасажі з’явився сінематограф «Експрес». Тут же впродовж 1908-1915 років розташовувалася редакція журналу «Селянин».

Після встановлення у місті більшовицького режиму пасаж практично не змінив призначення, проте тепер тут продавалася лише готова продукція, а в будівлях Щелкановцева розмістилася Губнаросвіта. Вхід лишили тільки з Воздвиженської. Під час Другої світової війни пасаж був повністю зруйнований.

Джерело: «Цікавий Чернігів»

Ще статті по темі

Back to top button