Суспільство

У Чернігові депутати міськради виступили проти RAB-регулювання тарифів для обленерго

*Актуально

Депутати фракції «Наш край» у Чернігівській міській раді підтримали звернення до прем’єр-міністра України, міністра енергетики та вугільної промисловості України і голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо скасування постанови про запровадження RAB-регулювання тарифів для обленерго.

За словами депутата від «Нашого краю» Володимира Коваленка, постанова НКРЕКП впроваджує нову методику стимулюючих тарифів для обленерго, так зване RAB-регулювання – систему тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів, спрямованого на залучення інвестицій для будівництва і модернізації інфраструктури електричних мереж та стимулювання ефективності витрат електророзподільних компаній.

Водночас експерти вважають, що встановлені НКРЕКП однакові показники дохідності і на стару, і на нову базу активів – 12,5%, призведуть до необґрунтованого зростання тарифів для промисловості, що безпосередньо позначиться на споживачах через зростання цін на товари та послуги. У тексті звернення вказується, що обленерго зможуть додатково отримувати 12,5% дохідності на старі активи, які у них є, і на нові активи (все те, що вони побудують після запровадження нового регулювання). Між тим, попередньою версією постанови передбачалося 14,79% дохідності на нову базу і 5% – на стару базу.

«Впровадження стимулюючих тарифів для обленерго в такому вигляді на території міста Чернігова негативно впливатиме на інвестиційну привабливість і створить негативні наслідки для місцевої промисловості, що переживає не найкращі часи, та буде сприяти підвищенню цін на товари для споживачів. Це все негативно позначиться на добробуті жителів міста Чернігова та призведе до зростання соціального напруження серед населення», – зазначив Володимир Коваленко.

Саме тому депутати Чернігівської міськради просять скасувати постанову НКРЕКП про запровадження RAB-регулювання тарифів для обленерго.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button