Суспільство

У Чернігові консервують яйцеклітини – спосіб для онкохворих жінок відчути радість материнства

Сенсаційна звістка про те, що Алла Пугачова разом із Максимом Галкіним стали батьками одразу двох дітей, довго мусувалася суспільством. Як-не-як, а вік надиктовує свої умови, особливо жінці, яка набагато старша за чоловіка. Справа в тому, що надвідома співачка свого часу законсервувала свої яйцеклітини, що згодом і надало можливість стати Аллі Борисівні мамою вдруге.

Втім ця історія зовсім не про відомих та їхні забаганки, вона взята лише за приклад того, як далеко крокують сучасні репродуктивні технології.

Техніка заморожування вже виявилася вдалою, так як вагітність з її допомогою вже зафіксована у світі. Статистка нараховує більше 40 дітей, що  народилися після пересадки заморожених клітин яєчників. Замороження яєчників є останньою надією відчути радість материнства і для жінок, які в силу онкозахворювання залишилися безплідними.

Однією з основних проблем серед молодих жінок, які страждають на онкологічні захворювання, є збереження здатності до дітонароджування: хіміотерапія й променева терапія вражають яєчники і механізм утворення яйцеклітин (ооцитів). Як результат відбувається порушення роботи гормональної системи жіночого організму.

Як зазначив завідувач гінекологічного відділення Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Юрій Шень, метод заморожування яєчників на сьогодні, вважай, є єдиним методом для жінок, які через рак взагалі втрачають дітородний орган і не можуть мати дітей у природній спосіб та відчути радість материнства.

Цими днями в онкодиспансері лікарям теж довелося виконати заморожування яєчників. Процедура здійснена 27-річній жінці, хворій на рак шийки матки, під час гінекологічної операції. На жаль, зберегти орган не вдалося…

«В Чернігові вже впроваджені технології, завдяки яким можна тимчасово відкласти і зберегти здатність мати дітей у тому випадку, коли виникають непереборні обставини. Для онкодиспансеру це вже друга за рахунком процедура. Перша була здійснена декілька років тому», − зазначив лікар-онкогінеколог.

Існування кріобанків яєчникової тканини в Україні дозволяє вирішити проблему відновлення репродуктивної функції після лікування онкологічних захворювань.

Kріоконсервованний біологічний матеріал доставляють до кріобанку в спеціальному контейнері кур’єром, а зберігається – в спеціальних посудинах за допомогою рідкого азоту. Maксимальний термін зберігання кріоконсервованих біологічних матеріалів досить тривалий − понад 25 років, а можливо, іще довше.

Як правило, тканини яєчників пересаджують після відтаювання як регулярне джерело зрілих фолікулів з овуляцією. Після таких пересадочних процедур збільшуються шанси на успішну вагітність.

Ще статті по темі

Back to top button