Суспільство

У Чернігові планують демонтувати близько 250-ти гаражів

Депутати Чернігівської міської ради затвердили Порядок демонтажу тимчасових (металевих) гаражів на території міста, який передбачає механізм, підстави, терміни і порядок проведення демонтажу гаражів, які розміщені з порушеннями, подальше поводження з демонтованими об’єктами, а також порядок відшкодування витрат, пов’язаних з їх демонтажем.

У Чернігові стан благоустрою, забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях контролює комунальне підприємство «Муніципальна поліція» міської ради. У лютому поточного року розпорядженням міського голови створена комісія з інвентаризації тимчасових споруд, літніх майданчиків, гаражів, споруд господарського призначення, прибудов на території міста, яка здійснює перевірку законності їх розміщення.

Згідно акту проведеної комісією інвентаризації, на території міста перебуває 786 металевих гаражів без отримання відповідних дозволів та 243 об’єкти встановлені на підставі дозвільних документів, проте є необхідність проведення перевірки строків дії даних документів.

Гараж підлягає демонтажу, а відповідна територія приведенню у попередній стан, у випадках:

— відсутності рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради, рішення районних у місті Чернігові рад або їх виконавчих комітетів про надання дозволів на встановлення гаражу;

— невідповідності встановленого гаражу дозвільним документам;

— виявлення безхазяйного гаражу;

— відсутності документів, підтверджуючих право користування (власності) земельною ділянкою під встановленим гаражем;

— використання тимчасового гаражу власником (користувачем) для комерційної діяльності;

— в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

Згідно з затвердженим Порядком при виявленні гаражу, який встановлений з зазначеними порушеннями, складатиметься відповідний акт. На гаражі буде розміщено інформаційне повідомлення (наклейка) з повідомленням про необхідність протягом двох тижнів з’явитися до уповноваженого органу та надати дозвільні документи на розміщення відповідного гаражу. Факт розміщення повідомлення фіксуватиметься фотозасобами.

Крім того, Порядком передбачено: у разі нез’явлення особи протягом вказаного строку та ненадання дозвільних документів, акт та матеріали фотофіксації уповноваженим органом подаються на розгляд комісії з демонтажу, яка надає відповідний дозвіл. До складу комісії можуть входити депутати міської ради по одному від депутатських фракцій, працівники структурних підрозділів міської ради та представники громадськості.

Копія рішення Комісії протягом п’яти робочих днів з моменту його прийняття надсилатиметься особі рекомендованим листом з повідомленням про вручення, або буде надаватися під розписку (якщо вона відома). У випадку, якщо повідомити особу шляхом поштового повідомлення неможливо, повідомлення про дату та час знесення гаражу розміщуватиметься на офіційному веб–порталі Чернігівської міської ради.

Особа, якій належить незаконно встановлений гараж, зобов’язана за власний рахунок здійснити його демонтаж та провести відновлення порушеного благоустрою на місці, яке він займав.

У разі, якщо протягом 14 календарних днів особою не надано документів на право розміщення гаражу, а також не проведено його демонтаж чи не вжито заходів зі звільнення гаражу від транспортного засобу,  уповноваженим органом здійснюється демонтаж гаражу та переміщення виявленого транспортного засобу на майданчик тимчасового зберігання. Оплата робіт з демонтажу гаража проводитиметься за рахунок коштів міського бюджету.

Протягом трьох робочих днів з моменту демонтажу гаража уповноважений орган надсилає особі (якщо вона відома), у разі її відсутності при проведенні демонтажу, рекомендованим листом з повідомленням про вручення, або надає під розписку повідомлення про демонтаж гаражу й місце його тимчасового зберігання. Така ж сама інформація в обов’язковому порядку буде розміщена на офіційному веб–порталі Чернігівської міської ради.

Видача гаражу та майна, що знаходилося всередині нього (за наявності), здійснюватиметься після відшкодування особою витрат уповноваженого органу на проведення демонтажу та надання нею: документів, що посвідчують особу; документів або інших доказів, що підтверджують право власності на демонтований гараж чи право законного володіння, користування ним, а також документів або інших доказів, що підтверджують право власності (користування) та інші права на товарно-матеріальні цінності, особисті речі, що знаходилися в гаражі; документів, які підтверджують відшкодування витрат, пов’язаних з демонтажем гаражу.

Окрім того, гараж, власник якого не встановлений або який не заявив про свої права на гараж, вважається знахідкою. Уповноважений орган про знахідку повідомляє органи національної поліції.

Повернення тимчасово затриманого транспортного засобу, який зберігається на майданчику тимчасового зберігання, здійснюється за письмовим зверненням власника (законного користувача) за умови відшкодування ним витрат, пов’язаних з транспортуванням та зберіганням такого транспортного засобу. У разі, якщо протягом шести місяців належним чином повідомлений власник (законний користувач) не заявив свої права на транспортний засіб, він передається органам Національної поліції.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button