Суспільство

У Чернігові синагога стала театром

Відомо, що в різні часи в Чернігові існувало від 4-х до 6-ти синагог за такими адресами: на П’ятницькій, Шосейній (просп. Миру), Миколаївській (Святомиколаївська), Підмонастирській (Льва Толстого) та Богоявленській (Шевченка).

Саме після пожежі в синагозі на Богоявленській, в 1876 році юдеями Чернігова було зведено нову хоральну синагогу на Воздвиженській (нинішня адреса – Родімцева, 4). Заклад діяв більше ніж півстоліття, до початку 1930-х, потім був закритий радянською владою.

У 1938 році споруду передали Палацу піонерів, який функціонував там наступні 50 років. Під час Другої світової війни будівля дуже постраждала – все, що було всередині, стіни та перекриття вигоріли. Проте, порівняно з рештою будівель на Воздвиженській, пам’ятці пощастило, адже вона стала однією з лічених споруд, які взагалі вціліли. Поперед неї, збоку та позаду простягався вигорілий вщерть пустир, із якого можна було напряму споглядати Спаський собор… Відновили скалічену будову на початку 1950-х.

У 1988 році піонерські гуртки остаточно переїхали, і старовинну будівлю віддали в володіння Молодіжному театру, що знаходиться там і нині.

Джерело: «Цікавий Чернігів»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

5 коментарів

    1. на себя посмотри конченый придурок!

  1. у нас то их нет, а вот скажем приедут из израиля или с московского каганата — и затусить негде…

Back to top button