Суспільство

У чорнобильців не відбиратимуть медичний заклад

14-го грудня Україна відзначатиме День вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Його мета – привернути увагу до проблем, перед якими постають ті, хто 30 років тому захистив світ від неконтрольованого атома.

Нині на Чернігівщині налічується 80 тисяч ліквідаторів і постраждалих від аварії на ЧАЕС, серед них 2,5 тисячі інвалідів. Надання їм медичної допомоги, забезпечення санаторно-курортним лікуванням і реабілітацією – одне із завдань як влади, так і громадських організацій, що опікуються соціальним захистом громадян цієї категорії.

Втім, попри декларовані наміри, чорнобильців хвилює можливість отримувати амбулаторне та стаціонарне лікування в закладі, що був створений для потреб громадян цієї категорії – Обласному центрі радіаційного захисту та оздоровлення населення. Більш того, у їхньому середовищі поширюються чутки про закриття Центру, про що вони заявляють на своїх зборах як локального, так і обласного рівня.

«Такі чутки не мають під собою жодного підґрунтя, – запевняє головний лікар закладу Галина Синявська. – Навпаки, в нас на майбутнє вимальовуються хороші перспективи. Попереднім кошторисом передбачене збільшення фінансування на 40 %, зокрема гроші на сплату енергоносіїв, заробітну плату, витрати на медикаменти (з 7 грн 20 коп. – до 20 грн на день на одного пацієнта).

Це певний позитив, зважаючи на доволі обмежений бюджет області. Щодо повного державного забезпечення, то, згідно з комплексною програмою, цього року заклад отримав 1 млн 600 тис. грн, також надійшли лікарські засоби та вироби медичного призначення. Передбачається, що на наступний рік ця спеціалізована програма буде відновлена.

На жаль, залишається відкритим питання надходження обладнання. За попередніми підрахунками, для якісного обстеження чорнобильців нам необхідно 2,5-3 млн грн на апаратуру. Необхідно оновити гастрофіброскоп, комп’ютерний томограф (до речі, минув рік, як цей прилад не працює), інше обладнання. Сподіваємося, що вже наступного року це вдасться зробити.

Заклад не буде ані скорочений, ані закритий, ані перейменований. На останньому засіданні профільної комісії обласної ради нас запевнили в підтримці Центру з боку всіх гілок влади. Побачимо…»

Ще статті по темі

Back to top button