Суспільство

У ХІХ столітті чернігівці годували собак і свиней чорною ікрою (Відео)

Наприкінці ХІХ століття чернігівці масово виїздили на Далекий Схід до Росії. І наразі половина населення Південно-Уссурійського краю — це вихідці з Чернігівщини. Тему переселенців-земляків у своєму доробку «На край землі» порушив чернігівський історик Вадим Бойко. Розповідає: основне, що підштовхувало сіверян виїжджати на чужину, – земля.

«Це була цілеспрямована державна програма, надавалися пільги. Для прикладу, якщо в ніжинському повіті середній наділ на душу був 1.5 десятини землі, то там людина могла отримати до 100 десятин землі», — письменник, кандидат історичних наук  Вадим Бойко.

Тема переселенців Вадима Бойка зацікавила ще у студентстві, коли працював над кандидатською. Відтоді почав збирати матеріали. Інформацію черпав виключно з архівів – як України, так і Росії.

«Це збиралося дійсно по краплинах, іноді витрачаєш тижні, щоб знайти якусь деталь», — письменник, кандидат історичних наук  Вадим Бойко.

Історик переконує: книга буде цікава не тільки науковцям. Вона написана доступною мовою і містить багато цікавих фактів про життя чернігівців на нових місцях.

«Коли почали жити, там багато було риби, а ікру… наші ніколи з нею не стикалися… що робити – годували свиней і собак», — письменник, кандидат історичних наук  Вадим Бойко.

Фундаментальна дослідницька праця побачила світ не без участі колишнього посла України Петра Шаповала.

«Люди пишуть, досліджують , розповідають про наше минуле, чиї ми діти, якого ми роду. Ми розкриваємо, скільки наших чернігівців поїхали на Далекий Схід і даємо пояснення, а звідки ж Чернігівський район у Приморському краї, Ніжинка. Як бачите, ми всюди», — екс-посол України в РФ Петро Шаповал.

Книжка матиме продовження, переконує її автор. Адже ще залишився чималий недосліджений відрізок часу життя чернігівських переселенців на Далекому Сході.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. мої батьки жили в шостинському районі Чернігівської губернії. В селі після війни була лавка, вона працьвала і при німцях. Так в лавці чорна ікра стояла в бочці, а крабі в баночках на полицях. Люді не любили ні те ні друге. Це правда

Back to top button