Суспільство

У Корюківці замироточила Всецариця

Нещодавно в Свято-Вознесенському храмі Української Православної Церкви Київського Патріархату, що в Корюківці, замироточила ікона «Всецариця». Це одна з найвідоміших ікон, присвячених Богородиці. Про духовні аспекти цього чуда поділився настоятель храму протоієрей Тарас Баїк.

«Саме на неділю після Великодня, коли вшановуємо апостола Хому, в нашому храмі сталося це невеличке чудо. На очах у багатьох людей із ніжок Спасителя і Матері Божої почали виділятися краплі святого єлею. Ікона замироточила. Усі були в захваті. Інколи ми хочемо якогось чуда, підтвердження віри. Взагалі необов’язково вірити через чудо, ми повинні вірити з глибини свого серця, з любові до Бога. І стверджувати свою віру.

Багато людей мене як священика питають, що це означає. Зараз тяжкий час для нашої країни, у багатьох храмах відбуваються події: ікони плачуть, виливаються сльози і кровоточать, є різні знамення. Господь хоче нам щось сказати.

Моя думка як священика: Господь хоче скріпити нашу віру, тому що ми бачимо на даний час, як спрацювала радянська безбожна влада. Вона відбила віру в людей. Молодь забуває про Церкву, особливо на теренах східної, північної України. Тут багато людей живуть без Бога, без святого Причастя, без Сповіді, без Церкви. Намагаються сказати і наче не відкидають Бога. Кажуть, хай Бог буде. Він там десь далеко на небі, а мене не рухайте. Але Церква вчить по-іншому, що людське тіло є Храмом Духа Святого. Ми створені, щоб спастися.

Можливо, Господь цими чудами попереджує насамперед про швидкоплинність нашого часу. Що настане час, коли Господь покличе нас у вічність. Як ми самі не прийдемо до Господа, то все одно нас тоді принесуть. Якими станемо ми перед Отцем? Такими, якими є. Дай Боже, щоб звершилося чудо, щоб полюбили Отця Небесного, щоб ми возз’єдналися в одній Церкві.

Щоб Господь не вболівав від чергових ран, які завдають Йому наші гріхи, щоби Діва Марія там, на Небі, не плакала тими сльозами, що ми завдаємо їй болю своєю байдужістю у вірі. Вона хоче, щоб ми наверталися до Бога, щоб ми спасали свої душі, щоб ми вірили, що Господь знав.

У нашому храмі біля ікони «Всецариця» здійснюється акафіст. Біля неї зціляються багато людей. Ми просимо Бога, Царицю Неба і Землі, щоби вона змилосердилася над нами.

Ікона «Всецариця» в нашому храмі недовго. Прибула вона з моєї малої батьківщини, Львівщини. Написав цю ікону мій однокласник Андрій Родич із міста Новояворівська. Він пише ікони, розписує храми. І він написав цю ікону в унікальному візантійському, стилі. І взагалі біля цієї ікони молишся, відчуваєш оту Любов Богородиці, спокій душевний.

Тож запрошую всіх до нашого храму на спільну молитву. Богородиця нас чекає, бо сказано: «Як гарно в Храмі Твоїм, Богородице!» Дай Боже, щоб храм наш наповнювався людьми. Щоб Господь нас благословляв. Вітаю з прийдешніми Зеленими Святами, П’ятидесятницею, Неділею Святого Духа.

Миру і відради духовної.

Слава Ісусу Христу!»

https://www.youtube.com/watch?v=RirvkpLDiG0&t=20s

Вікіпедія пише: «Ікона «Всецариця» (грец. Παναγία Παντάνασσα, Панта́наса) — одна з найзнаменитіших у світі чудотворних ікон. Оригінал ікони зберігається в монастирі Ватопед, на горі Афон у Греції. Грецькі ченці подарували копію ікони Харкову, що перебуває в Покровському монастирі. У Греції, в святій Ватопедській обителі (біля східної колони собору) на горі Афон, знаходиться чудотворна ікона Божої Матері, що називається «Всецариця» («Панахранта»). Ця невелика ікона XVII століття з давніх часів приваблювала до монастиря чималу кількість паломників, які шукали заступництва і втіхи в Пречистої Діви.

Відомі численні випадки зцілень від раку, що стались після молитви перед «Всецарицею». Згідно з розповідями старців, першим доказом того, що ця ікона має особливе дарування, є така подія. Одного разу молодий чоловік увійшов до собору і попрямував у бік ікони. Та ось лице Богородиці виблиснуло – і невидима сила кинула його на землю. Щойно він прийшов до тями, одразу пішов зі сльозами на очах до священика, посповідався, і розповів, що займався магією. Чудотворна дія Пресвятої Богородиці заставила юнака змінити своє життя і стати благочестивим. Навіть у самій назві цієї ікони проявляється всеохоплююча її сила. Чудесна допомога Пресвятої Богородиці проявляється зокрема і в допомозі батькам, які моляться за своїх дітей, які піддались полону наркоманії.

Чудотворний образ Богоматері «Панахранта» («Пренепорочна», «Всемилостива») шанується як на Афоні, так і за межами. Списки цієї ікони розсилались по різних країнах, де також від них проявлялись чудесні зцілення та навернення до віри. Свято на честь ікони Божої Матері «Всецариця» здійснюється щорічно 31 серпня.»

Підготував Віктор Татарин

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button