Суспільство

У Ніжині стерилізуватимуть собак-безхатьок

Ніжинців дуже непокоїть, що в місті мало не щодня дітей і дорослих лякають зграї бродячих собак, до того ж кількість тварин щороку збільшується.

Тож у Ніжині ще влітку мали створити карантинний майданчик, де стерилізували б та реабілітовували б бездомних тварин. І з бюджету міста на ці заходи було виділено майже мільйон гривень. Однак рік завершується, а питання з мертвої точки не зрушилося.

За словами заступника міського голови Григорія Олійника, проблема безпритульних тварин у місті стоїть надзвичайно гостро, бо лише бездомних собак налічується понад три тисячі. Про це йшлося на нещодавньому засіданні круглого столу щодо вирішення «собачого» питання.

Чиновник також повідомив, що місце для карантинного майданчика було знайдено – на території колишнього КП «Шляховик». Щоправда, згідно з санітарними нормами розміщення такого «собачого закладу» дозволене на відстані не менше 300 метрів від житлових будинків, установ чи виробництв.

А такого підходящого місця, як виявляється, в межах Ніжина не має. Тому сушили голову: як і залишок виділених коштів освоїти до кінця року, і питання з безхатченками вирішити.

На засідання були запрошені члени громадської організації «Планета Добра», які опікуються бездомними тваринами, та представники приватних ветклінік міста.

Відповідно до закону, забороняється відлов та умертвіння тварин, тож можлива лише стерилізація і повернення їх у той же ареал.

До речі, в Ніжині наразі немає власної спеціалізованої служби або клініки, яка могла б виконувати ці роботи, то, відповідно, з цим питанням звернулися до приватних ветслужб. Саме їм було запропоновано, аби ті за кошти бюджету стерилізували вуличних тварин.

Дала згоду ветлікар Валентина Дубовик.

«Маємо відповідний медичний штат – три лікарі, медсестри, УЗД-діагноз, а також є можливість закупити необхідні медпрепарати», – наголосила вона.

Також при клініці «Айболить» є приміщення для післяопераційної перетримки тварин. За словами ветлікаря, вартість стерилізації однієї собаки (а це можуть бути і бездомні коти) коштуватиме в межах 500-750 грн.

Доставлятимуть тваринок до клініки комунальні служби. Світлана Насібова, член ГО «Планета Добра», додала, що громадські активісти з її організації всіма силами допомагатимуть ветеринарам, за потреби доглядатимуть за прооперованими тваринами, доставлятимуть безхатченків до клініки.

Там собак-безхатьок оглядатимуть, стерилізуватимуть і прививатимуть від сказу. Усі тварини, які пройдуть ці процедури, носитимуть на вусі бирку. Собак після відлову та проведення всіх процедур повертатимуть на те місце, де їх відловили, або ж віддаватимуть у добрі руки.

Звісно, це не вирішить повністю проблеми перебування безпритульних тварин у місті, однак дасть змогу хоч трохи контролювати популяцію вуличних тварин.

Джерело: Нежатин

Ще статті по темі

Back to top button