Суспільство

У полоні страху: як чернігівцям тримати себе в руках у стресових ситуаціях

Повітряні тривоги, погані новини, дискомфорт через відсутність електроенергії – сьогодення українців.

Усе це створює певний «кокон» тривоги, у якому з початком війни ми і так постійно перебуваємо.

Часто емоції накривають нас настільки потужною хвилею, що ми починаємо захлинатися в потоці лячних думок. Утім, нам треба намагатися бути стійкими та долати всі випробування.

Та що робити, коли страшно; як заспокоїти себе та «взяти в руки»; як не довести себе до істерії, коли все навколо тисне та лякає – розпитуємо практикуючого психолога Марину Польовик.

  • Сконцентруватися на своїх відчуттях.

Незалежно від того, де ви перебуваєте, треба знайти поглядом і зосередитися на тому, що вас оточує. Наприклад, звуки, фактура, температура предмета. Також можна спробувати назвати п’ять предметів, які ви можете побачити. Чотири речі, які можете відчути: одяг на тілі, сонце на шкірі, відчуття дотиків до стільця, доторки до шкіри. Три звуки, які ви можете почути: рух транспорту, спів пташок, цокання годинника. Дві речі, запах яких ви можете відчути: парфуми, приміщення. Одне те, що можете скуштувати: наприклад, цукерка.

  • Сконцентруватися на своєму диханні.

Повільно вдихайте носом, на кілька секунд затримуйте дихання. Видих зробіть ротом якомога повільніше. Затримайте дихання на кілька секунд. Повторіть знову. Це заспокійливе дихання. Постарайтесь уявити собі, що з кожним глибоким вдихом і тривалим видихом ви «скидаєте» з себе тривогу, видихаєте її в трубочку. Виконуйте цю вправу 5-10 разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Армія відновлення»: на Чернігівщині 78 безробітних залучили до суспільно корисних робіт

  • Виконайте якусь дію.

У моменти найбільшого емоційного напруження спробуйте помалювати, поліпити, зробити вироби з паперу. Перефокусуйте увагу.

  • Обмежте в цей час потік новин.

Вони тільки посилюють цей стан і створюють відчуття втрати контролю. Якщо ви в приміщенні самі – вимкніть сповіщення з новинних ресурсів. Якщо з кимось – попросіть не повідомляти новини.

Загалом у момент стресу треба робити все, щоб відволікти себе від емоцій і нав’язливих думок, які охоплюють наш розум. У такі миті дуже важливо спробувати сфокусувати всю свою увагу не на страхітливих новинах, а на чомусь іншому, що зможе занурити у світ спокою.

Бережіть себе та своїх рідних!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button