Суспільство

У розпалі «тихе полювання»: про користь і шкоду грибів

Кінець літа і початок осені традиційно вважаються грибним сезоном, коли сила-силенна людей із кошиками прямує до лісу, щоб приємно і з користю провести час. На жаль, у цій бочці меду є й ложка дьогтю: під час сезону «тихого полювання» у лікарів зазвичай додається роботи. Усе через те, що люди неправильно збирають, готують і їдять дари лісу. Суперечки про шкоду і користь грибів, здається, не припиняться ніколи.

Корисні властивості грибів

Склад різних грибів ретельно вивчений у багатьох лабораторіях світу. Завдяки вмісту великої кількості різних мікроелементів гриби можна прирівняти до фруктів, їх вуглеводний склад не поступається овочам, а за кількістю білка цей продукт перевершує навіть м’ясо (тому іноді гриби називають «лісове м’ясо»). При цьому на 90 % гриби складаються з води і практично не містять жирів, тобто це низькокалорійний продукт, при вживанні якого в їжу доволі швидко настає насичення. У грибах виявлені 18 із 20 амінокислот, що є будівельним матеріалом для клітин організму. Їх вітамінний склад також дуже багатий.

Однак для того, щоб організм отримав корисні речовини, які містяться в цьому продукті, в достатній кількості, з’їсти їх треба дуже багато, що неприпустимо, а за наявності деяких захворювань гриби категорично заборонені. Крім того, в разі неправильного приготування та зберігання гриби можуть спричинити тяжкі захворювання.

Шкода «дарів лісу»

Попри унікальний хімічний склад, гриби все ж ніяк не можна поставити в один ряд із найбільш корисними та дієтичними продуктами, і причин для цього чимало.

Гриби погано перетравлюються в шлунково-кишковому тракті через великий вміст у них хітину, який організму переробляти дуже важко. До того ж, гриби уповільнюють виділення шлункового соку, внаслідок чого може погіршуватися не тільки перетравлювання самих грибів, але й іншої їжі, спожитої разом із ними. Тому гриби вважаються важкою їжею, і навіть здоровим людям не рекомендується їсти їх часто й у великих кількостях. Найбільша концентрація хітину виявлена в ніжках грибів, тому їх краще не вживати в їжу або хоч би перед приготуванням зняти з них верхній шар.

Ще один недолік грибів – це їх здатність накопичувати шкідливі речовини. Вони як губка поглинають їх із навколишнього середовища (з ґрунту, води і навіть повітря). В грибах, які виросли на забруднених територіях і поблизу них, виявляються солі важких металів, радіоактивні частинки та інші шкідливі речовини, причому що більший гриб, то більше в ньому накопичується отруйних для організму людини речовин. Тому не рекомендується збирати гриби на територіях промислових підприємств, поблизу автомагістралей, залізниць, на газонах у містах. Також не варто збирати великі перерослі гриби. Якщо ви не впевнені в безпеці грибів, то їх краще не збирати. Також не промовчимо про таке смертельне захворювання, як ботулізм. 90 % всіх випадків ботулізму спричинені саме вживанням грибів, законсервованих у домашніх умовах. Щоб навіть найбільш екологічно чисті шляхетні гриби не стали смертельною отрутою, необхідно дотримуватися правил їх заготівлі та умов зберігання.

Кому не можна їсти гриби?

Навіть здоровим людям не рекомендується їсти гриби часто і багато. По-перше, через те, що вони є важкою їжею для організму, а по-друге, через високий вміст у них білка, бо це створює велике навантаження на органи травлення.

Про вживання грибів не може бути й мови, якщо є загострення будь-яких захворювань травної системи, проте лікарі не рекомендують вживати їх навіть у період ремісії. Не можна їсти гриби і людям, які страждають від хвороб печінки і нирок, а також при подагрі.

Чи можна їсти гриби дітям?

Відповідь на це запитання очевидна: «Ні! Дітям гриби їсти не можна». Шлунково-кишковий тракт дитини не здатний перетравити всі речовини, що містяться в грибах, тому вживання їх у їжу в дитячому віці може призвести до важких розладів травлення. Причому не можна давати дітям гриби у жодному вигляді – чи то грибна юшка, чи то пиріжки з грибами.

У якому вигляді гриби найбільш корисні?

Гриби можна вживати в їжу тільки після термічної обробки, в результаті якої більшість корисних речовин, що містяться в них, руйнується. А ось шкідливі речовини, які могли накопичитися в грибах, і хітин, який не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті людини, залишаються. Тому в результаті кулінарної обробки з грибів виходить смачна, але абсолютно некорисна для організму страва.

З огляду на все це, можна сказати, що спосіб приготування грибів практично ніяк не впливає на збереження в них корисних речовин. Гриби, зібрані в лісах, рекомендується попередньо відварювати 3 рази по 15 хвилин і тільки потім починати подальшу кулінарну обробку (смаження, засолювання, маринування).

Тож гриби є більше смачним, аніж корисним продуктом, і зловживати ними не варто навіть здоровим людям. Необхідно завжди пам’ятати, що до грибів треба ставитися з обережністю. Не варто брати гриб, якщо є хоч невеликі сумніви в тому, що він належить до їстівних. Якщо мариновані або солоні гриби були заготовлені або зберігалися неналежним чином, то краще утриматися від вживання їх у їжу.

Підготувала Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button