Суспільство

У сіверські водойми випустили більше 100 тисяч риби

На Чернігівщині закінчилось весняне зариблення. До водойм вселено 106,2 тис. екземплярів молоді рослиноїдних видів риб, а саме: 76,525 тис.екз. коропа, 25,267 тис.екз. товстолоба, 4,407 тис.екз. білого амура.

Про це ЧЕline повідомили в Чернігівському рибоохоронному патрулі.

Ці види риб належать до родини коропових і найбільше пристосовані до промислового розведення в наших водоймах. Основною їжею рослиноїдних риб є водяна рослинність. Товстолобик їсть майже всі групи водоростей, але перевагу віддає діатомовим і зеленим водоростям, саме тим, що обумовлюють цвітіння води у водоймах. Добре зарекомендував себе в поїданні рослинності (осоки, чиліма) білий амур, який маловимогливий щодо кисню в зарослих ставках і стійкий до хвороб. Тобто ці види риб є не тільки вигідними для промислового розведення через свою непримхливість, а й виступають природними очисниками водойм (біомеліораторами).

Зариблення водойм здійснили користувачі, які займаються промисловим виловом водних біоресурсів, користувачі спеціальних товарних рибних господарств і користувачі, які використовують водні об’єкти за науково-біологічним обґрунтуванням.

Зарибок закупили в ПрАТ «Чернігіврибгосп», що є повносистемним суб’єктом аквакультури на території Чернігівської області та містить усі інфраструктури, задіяні при вирощуванні риби, в т.ч. і вирощування рибопосадкового матеріалу.

Контроль за зарибленням здійснювала спеціальна комісія з контролю за проведенням робіт із вселення водних біоресурсів, під головуванням спеціалістів Управління Державного агентства рибного господарства у Чернігівській області.

Відтворення рибних ресурсів є дуже важливою ланкою рибного господарства, адже від нього залежить майбутнє рибних запасів України. Управління Держрибагентства у Чернігівській області наголошує, що суб’єкти господарської діяльності, які не проводили зариблення весною, мають це зробити восени, що передбачено Правилами промислового рибальства в рибогосподарських водних об’єктах України та Режимами рибогосподарської експлуатації.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button