Суспільство

Удар у відповідь: фермеру приписують «непрозорі» схеми

«Безграмотною з економічного і юридичного погляду», — так назвала представник Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олена Ячна позицію фермера Олексія Лимаря, викладену в попередньому сюжеті ЧЕline «Фермер звинуватив держслужбовців у «корумпованих» програмах».

Так чиновниця відреагувала на звинувачення від фермера в бік державної установи. Олексій Лимар у відеосюжеті заявив, що обласна програма підтримки органічного виробництва, розроблена Департаментом, не дає йому змоги отримати компенсацію за сертифікацію його господарства.

У відповідь Олена Ячна спростувала всі закиди: «По-перше, Лимар сам придумав схему, що й призвела до цієї ситуації. Так намудрував, що перемудрував сам себе. Замість того, щоб укласти договір із сертифікаційним органом «Органік Стандарт» самостійно, він використав посередника – СОК «Київський», який і платив гроші замість нього сертифікаційному органу за надані послуги. При цьому в договорі за участі посередника навіть не було вказано, що Лимар повинен повернути борг СОК «Київському» за сертифікацію, тобто будь-яких затрат із боку Лимара договором не передбачено.

У самій Програмі викладена абсолютно проста схема, за дотримання якої виробник, зареєстрований на території Чернігівської області, має право на отримання компенсації – це наявність договору між виробником і сертифікаційним органом (двосторонній) і наявність платіжних документів згідно з договором.

По-друге, Олексій Лимар, вчинивши скандал і звинувативши нас, сам навіть не подав документів на компенсацію, згідно з умовами Програми.

По-третє, чинне законодавство України не забороняє цьому фермеру та будь-якій іншій юридичній особі самостійно налагоджувати продаж продукції за кордон або в Україні, не використовуючи при цьому посередників. На сьогодні кілька невеликих господарств спокійно самостійно уклали договори з сертифікаційним органом і безпосередньо зазнали витрат на сертифікацію, які будуть відшкодовані згідно з Програмою».

За словами Олени Ячної, фермер, якщо самостійно не може поставляти органічну продукцію за кордон, міг би просто її продати або віддати на реалізацію вказаному кооперативу, а не брати участь у сумнівній схемі.

Ще статті по темі

Back to top button