Суспільство

Укравтодор заборонив рух вантажівок при температурі вище 28ºC

Від сьогодні, 1 червня,  рух автотранспорту загальною масою понад 24 тонни з навантаженням 7 і більше тонн на вісь за температури повітря +28ºС і вище заборонено всіма українськими автомобільними дорогами державного значення.

Про це ЧEline повідомили в прес-службі «Укравтодору».

Заборона діятиме протягом усього літнього періоду в денний час доби з 10:00 до 22:00.

Такі заходи необхідні для гарантування як безпеки водіїв, так і збереження українських автошляхів. Бо саме висока температура та велика вага вантажу призводить до найбільших руйнувань асфальтобетонних покриттів: на дорогах утворюється колійність, напливи, зсуви та інші деформації. Загальний обсяг збитків, завданих недобросовісними перевізниками, щорічно сягає приблизно 2,5-3 млрд грн.

На сьогодні склалася критична ситуація зі станом українських автошляхів – понад 97 % доріг загального користування потребують поточного середнього та капітального ремонту.

Для інформування водіїв вантажного транспорту про обмеження руху на автошляхах встановлено відповідні дорожні знаки й інформаційні панно. Для тимчасового відстою великогабаритних транспортних засобів уздовж доріг підготовлено понад 800 майданчиків.

Окрім цього, Держагентство звертає увагу перевізників на дотримання водіями вантажних транспортних засобів вагових параметрів і нагадує, що 21 жовтня 2015 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 869, якою заборонив рух автомобільними дорогами загального користування державного значення вантажівкам загальною вагою понад 40 тонн, а на дорогах місцевого значення – великоваговикам із навантаженням на вісь понад 7 тонн, або фактичною масою понад 24 тонни.

Наразі для контролю за дотриманням водіями вантажних транспортних засобів вагових параметрів на українських автошляхах працюють територіальні підрозділи «Укртрансбезпеки» та Національної поліції із залученням 33 пунктів габаритно-вагового контролю.

Якщо при зважуванні великоваговиків виявляють порушення, то на водія накладається штраф у розмірі 40 неоподаткованих мінімумів громадян (1 мінімум – 680 грн), а на перевізника – 100 неоподаткованих мінімумів підприємців (1 мінімум – 1700 грн).

Довідка

Під впливом значних температур дорожнє покриття нагрівається до критичних температурних показників – понад 42ºС, внаслідок чого конструкція дорожнього одягу під впливом динамічного навантаження втрачає несучу здатність. Рухаючись такою дорогою, великоваговий транспорт лишає на ньому свій слід – глибокі колії, через що утворюються тріщини, а згодом неймовірних розмірів вибоїни.

Ще статті по темі

Back to top button