Суспільство

Українська мова стане обов’язковою

У Раді розглядають закон про введення української мови, як обов’язкової у всіх сферах державного та суспільного життя.

«20 січня закон № 5670 надійшов до Ради на розгляд, над його створенням працювали 33 народних депутати від різних фракцій», — повідомляє сайт «Кореспондент».

Закон «Про мову» висувається як заміна закону «Про основи державної мовної політики».

Введення української мови, як обов’язкової має охоплювати всі сфери діяльності українців, від держустанов до закладів харчування та медіапростору.

Використання інших мов дозволяється у дитячих садках та школах, проте в вищих навчальних закладах всі дисципліни мають викладатись виключно українською.

Згідно до законопроекту всі фільми, телепередачі, театральні вистави мають використовувати українську мову, інші мови дозволені у супроводі субтитрів на державній мові.

Передбачено покарання у вигляді штрафів за порушення закону. Також депутати пропонують запровадити службу мовної інспекції, що слідкуватиме за дотриманням виконання закону.

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. ну нарешті! на 26му році Незалежності..Потрібно рішуче проводити дерусифікацію. Практика дискримінації українців має бути знищена! Весь радіо та теле-ефір , журнали, газети і т.д повинні бути виключно українською мовою. Українська мова повинна стати мовою глянцевих журналів, М1 і т.д. Нові покоління не повинні ототожнювати її з підручниками та вчителями. Будь -який інноваційний медіа-продукт, гра і т.д що хоче продавати на українському ринку має обов’язково бути рідною мовою українців! і ніяких субтитрів! Необхідна повна дерусифікація всього інформаційного простору.

    1. Правильно казати «винятково», а не «виключно».

    2. Вибачте, Сергію, це не до вас, звісно 🙂 З вами я абсолютно згоден, як і будь який справжній патріот.

  2. Правильно казати «винятково», а не «виключно».

Back to top button