Суспільство

Українці їздитимуть до Білорусі лише за закордонними паспортами?

Білорусь посилює українцям правила в’їзду на територію своєї країни.

З 1 січня 2017 року усі, хто перетинатиме кордони сусідньої нам країни, мусять брати з собою закордонні паспорти.  Внутрішні українські вже будуть не дійсні і білоруські прикордонники не братимуть їх до уваги.

«Нам про це нічого не відомо. Але скажу єдине, що це  була ініціатива білоруської сторони і прочитати про їх нововведення можна на  офіційному порталі «Державний прикордонний комітет Республіки Білорусь. Наші, українські, прикордонники ще жодних вказівок не отримували», — каже Олександр Дудко, начальник прес-служби Чернігівського прикордонного загону.

Олександр Дудко розповідає, що з 1 січня 2017 року білоруси вже посилили правила в’їзду для тих українців, які добираються авіа-шляхами.  А от квітня  2017 року по закордонних паспортах прикордонники сусідньої країни збираються пропускати в усіх без винятку пунктах пропуску.

Білоруси ж  в Україну їздитимуть, як і раніше,  за паспортами громадянина Республіки Білорусь – документом, що видається громадянам Республіки Білорусь для внутрішнього користування і для здійснення поїздок за кордон. На відміну від України і Росії, в Білорусі відсутній внутрішній паспорт.

До речі, білоруси поки що чинять опір українським паспортам нового зразка – ІД-карткам і не визнають їх при перетині українцями державного кордону Білорусі, розповідає  Валерій Дудко. Торік ще не були внесені зміни у головний документ двох країн, який регулює перетин кордону – Договір про взаємні поїздки громадян обох країн. А цьогоріч білоруси вимагають мати при собі офіційний паперовий носій, адже на пластикових паспортах не має де ставити штампи.

Ще статті по темі

Back to top button