Суспільство

Уряд обіцяє сільським амбулаторіям швидкісний інтернет

Верховна Рада прийняла Закон «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості». Законом дано старт реформі сільської медицини. Мета закону – забезпечити якісну диспансеризацію у сільській місцевості, вчасне виявлення захворювань, насамперед генетичних на ранніх стадіях, системний нагляд за певними групами хворих, проведення профілактичних й оздоровчих заходів. Першочергове завдання держави – інтегрувати якісні медичні послуги безпосередньо у сільські території.

Значну частину очікуваних змін реально впровадити за рік-два.

Про це зазначає Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

На його думку, згаданий закон покликаний створити дієву модель первинної медицини через формування мережі первинної ланки сільських медичних закладів, впровадження сучасних технічних рішень і мотиваційних переваг для лікарів.

«Наразі спільно з МОЗ, місцевим самоврядуванням і лікарями розробляємо методику формування дієвої мережі амбулаторних дільниць. Маємо переорієнтувати первинну ланку безпосередньо на амбулаторію, де є лікар, обладнання, транспорт і якісні можливості первинної допомоги. Модель сільської «первинки», до якої ми маємо дійти – навантаження на одного лікаря  — 1,5 тисячі пацієнтів, із доступністю до амбулаторії в 5 км», — зазначив Геннадій Зубко.

На його думку, на часі – максимальне посилення закладів первинної медицини.

«Ідеться про реконструкцію, технічне переоснащення, кадрове посилення. Де відчуваємо критичну необхідність, будемо будувати нові заклади. Розробляємо у Мінрегіоні типові проекти медичних закладів первинної ланки (ФП, ФАП, амбулаторія). Ідеться не про «тюнінгування» непристосованих приміщень. Ми пропонуємо проект сучасного закладу (незалежно від того, чи це реконструкція, чи будівництво), в основі якого стандарти і санітарні вимоги, визнані міжнародною практикою», — підкреслив урядовець. Він повідомив, що для кожного медзакладу первинного рівня буде затверджено обов’язковий перелік обладнання відповідно до послуг, що надаватимуться, із засобами телекомунікації, інформатизації, швидкісного інтернету та мобільного зв’язку.

«Фінансовий ресурс на розбудову мережі сільської медицини є — 4 млрд гривень. Ці кошти передбачені у держбюджеті-2017 і проекті бюджету-2018», — зауважив Геннадій Зубко.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Ще статті по темі

Back to top button