Суспільство

Уряд створює єдиний реєстр субсидіантів

В Україні до кінця цього року розроблять єдину базу всіх одержувачів соціальних виплат. До реєстру потраплять прізвища мільйонів українців.

Як припускають в Кабміні, це дозволить спростити процедуру перевірки «пільговиків». У базі буде відображатися інформація про зміну місця проживання, смерті і т. п. Розпоряджатися інформацією буде Міністерство соціальної політики, а оновлювати дані – місцева виконавча влада та структурні підрозділи органів соцзахисту

«Мова йде про створення єдиного реєстру отримувачів субсидій, який буде в розпорядженні Мінсоцполітики», – заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

При цьому прем’єр зазначив, що реєстр дозволить поліпшити процес верифікації субсидіантів.

Нагадаємо, верифікацію проводить Міністерство фінансів, для цього у відомстві створили спеціальний відділ. Їх завдання – співставити інформацію з різних державних служб та знайти можливі порушення.

Наприклад, якщо в реєстрі є інформація, що сім’я, яка користується субсидією, купила будинок, квартиру або земельну ділянку на суму понад 50 тисяч гривень, то на наступний сезон знижку такій сім’ї не продовжать.

Якщо ж виявиться, що покупка була зроблена в минулому сезоні, але субсидіант не повідомив про це, за новими правилами з такої сім’ї можуть стягнути суму нелегально використаної знижки.

У минулому році планувалося, що верифікація дасть економію в п’ять мільярдів гривень. Мінфін перевірив десятки мільйонів пенсіонерів і субсидиантов, проте очікуваного результату досягти не вдалося. Серед 12 мільйонів пенсіонерів підтверджені порушення виявили у 59 осіб. Нова система запрацює з січня 2018 року.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button