Суспільство

В області проживає майже 80 тисяч людей із інвалідністю

Третього грудня українці разом із світовим співтовариством відзначають Міжнародний день людей з обмеженими можливостями, який спрямований на привернення уваги суспільства і громадськості до актуальних проблем найбільш уразливих верств населення.

Про це ЧЕline  повідомили у ГУ статистики у Чернігівській області.

На початок 2017 р. в області (за даними Пенсійного фонду, Мінсоцполітики   та МОЗ) налічувалося майже 79 тис. осіб, які мали інвалідність. Частка людей з інвалідністю І групи становила 13%, ІІ групи – 34%, ІІІ групи – 48%, дітей з інвалідністю – 5%. За минулий рік уперше визнано інвалідність у 4 тис. осіб, майже у чверті з них – у зв’язку з новоутвореннями, у кожного п’ятого – через хвороби системи кровообігу.

На Чернігівщині на 1 жовтня 2017 р. пенсію за інвалідністю в органах Пенсійного фонду України одержувала 41 тис. осіб, її середній розмір становив  1726 грн.

Однією з надійних форм соціального захисту людей з особливими потребами є організація соціально-побутового та медичного обслуговування їх через мережу інтернатних установ, територіальних центрів та відділень соціальної допомоги. В області діють 7 будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів-дорослих на 1759 місць та 2 будинки-інтернати для дітей з інвалідністю на 246 місць. У 2016 році 26 територіальних центрів надавали побутову і медико-соціальну допомогу в умовах стаціонарного, тимчасового, денного перебування та вдома.

Люди з інвалідністю потребують не лише прямої фінансової допомоги з бюджету, а й можливості самостійно забезпечити себе матеріально.

За допомогою Державної служби зайнятості в області у 2016 р.працевлаштовано 373 особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку, за 9 місяців 2017 р. – 245 осіб.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button