Суспільство

В онкодиспансері відбулася журналістська ревізія. Поки що – без Ольги Фреймут

Як харчуються онкохворі в умовах бюджетного фінансування – це стало темою журналістської перевірки, яка відбулася в медичному закладі вчора, 11 квітня.

Місцеві «ревізори» безпосередньо відвідали харчоблок онкодиспансеру, пройшлися сховищами, завітали в їдальні стаціонарів, поспілкувалися  з пацієнтами та кухарями, позаглядали в кожну з каструль та пателень, скуштували страви, що заявлені в меню, та обговорили ряд болючих питань щодо покращення забезпечення якісним та кількісним харчуванням онкохворих.

12 замість 20

Як акцентував увагу головний лікар онкологічного диспансеру Валерій Зуб, на сьогодні в умовах бюджетного недофінансування медичної сфери вкрай важко відповідати нормативам харчування. Сучасний пацієнт харчується лише на 12,50 грн, тоді як згідно нормативів для онкохворих, ця сума складає 20 грн. Цього року в обласному бюджеті передбачено майже 1,5 мільйони на харчування, що лише на 200 тисяч перевищує торішній показник. Уся сума використана.

«Відповідно, за таких цифр і цін забезпечити повноцінне харчування важко. Тому ми поставили собі завдання максимально зробити страви різноманітними, що вкрай важливо для онкологічного хворого, – заявив Валерій Зуб. 

Болючим стало й питання закупівель продуктів. До впровадження тендерних процедур через ProZorro харчування було більш повноцінним: два рази на тиждень хворі отримували м’ясо та рибу, один раз на тиждень – курячі стегенця. Наразі хворі отримують м’ясо лише раз на тиждень, по два рази – рибу та курячі стегенця.

Прикро, втім додають клопоту й несумлінні постачальники, якість запропонованих продуктів котрих бажає бути значно кращою.

«У нас були такі випадки, коли із заявлених зразків продукту жоден під час наших лабораторних досліджень не відповів навіть мінімальним вимогам стандарту. Ми суворо завертаємо цю продукцію, − говорить про реалії Валерій Зуб.

Вижити онкодиспансеру допомагає спонсорська допомога: 5 тонн картоплі, яку привіз один із бізнесменів області, буряк , морква – поставки від  Червоного Хреста, Ічнянський завод сухого молока забезпечив молочним концентратом.

Щоденно в онкодиспансері харчується 300 пацієнтів. Щомісяця онкодиспансер закуповує  по 250 кг стегенців та риби й 65 кг яловичини.

Серед онкохворих постійно здійснюється анонімний моніторинг щодо якості страв.

Про індивідуальне харчування

Вже найближчим часом в онкодиспансері буде введено систему індивідуального харчування: тобто пацієнт з існуючого меню буде обирати собі страви до вподоби. На думку адміністрації, такий крок є наближенням до побажань пацієнта, система харчування стає максимально прозорою та значно знижується в такому випадку й відсоток  харчових відходів.

Як зазначила головна медсестра онкодиспансеру Лідія Столенець, відповідний набір продуктів для кожного хворого регламентується нормативними актами. Пацієнти харчуються за дієтою, так званими «столами». Згідно з вимогами кожного відділення, складається загальне меню онкодиспансеру.

Як додає дієтсестра онкодиспансеру Валентина Іпатко,  відкорегувати індивідуальні побажання пацієнтів – це цілком посильне завдання для кухарів онкодиспансеру, складніше – це приготувати  страву з розрахунку на 12 грн!

Не м’ясорубкою єдині

Вагомою частиною процесу приготування якісних страв є приміщення та кухарське обладнання.

Як зазначив головний лікар Валерій Зуб, харчоблок потребує потужної реконструкції, втім це питання вже опрацьоване: нещодавно виготовлена проектно- кошторисна документація. Після реконструкцій реанімаційного, радіаційного та поліклінічного відділень стартують ремонтні роботи в харчоблоці. За попередніми розрахунками, вартість робіт та придбання сучасного устаткування складе близько 2 млн гривень. Вкрай потрібні нові котли, витяжки, холодильники тощо.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button