Суспільство

В онкодиспансері впроваджують світові стандарти якості медичних послуг

У Чернігівському обласному онкологічному диспансері активно впроваджують світові підходи до забезпечення якості медичних послуг – опрацьовують Систему управління якістю (СУЯ) ДСТУ ISO 9001:2009.

Для методичної та мінімальної ймовірності помилкових рішень при створенні СУЯ персонал повинен розуміти вимоги стандарту ISO 9001, що досягається навчанням на спеціалізованих курсах, які стартували у медичному закладі за підтримки кваліфікованих зовнішніх консультантів, котрі практично працюють у цій сфері та мають підтверджену компетентність.

18788276_632008380340369_1445929849_n

Як зазначив головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб, важливість такого радикального кроку пов’язана з тим, що нині в межах адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу в медицині, як і у більшості галузей народного господарства, триває процес реформування. Законом України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу» охорона здоров’я та життя людей визначені пріоритетною сферою, у якій слід першочергово запровадити зміни.

Одним із важливих кроків України на цьому шляху є введення медичного страхування. Ключовим питанням у запровадженні загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування є забезпечення якості медичних послуг, які надають заклади охорони здоров’я.

18788580_632008377007036_1104482642_n

Саме тому Міністерство охорони здоров’я України ініціювало впровадження на добровільних засадах сертифікації системи управління якістю в закладах охорони здоров’я, відповідно до вимог ДСТУ ISO 9001:2009 «Система управління якістю. Вимоги. (ISO 9001:2008, IDT)» (далі — ДСТУ ISO 9001:2009).

Створення системи управління якістю в закладах охорони здоров’я повністю відповідає сучасним світовим підходам до забезпечення якості медичних послуг.

Впровадження та підтримання цієї системи, відповідно до вимог стандартів ISO серії 9000, надасть закладам охорони здоров’я змогу не лише підвищити якість медичних послуг, а й позитивно вплине на ефективність роботи закладів загалом.

Адже система управління якістю охоплює не лише питання, пов’язані з наданням медичної допомоги, а також і допоміжні процеси підприємства: управління ресурсами, процеси поліпшування, менеджмент ризиків тощо, – зазначив він.

Щоб успішно керувати установою в умовах сьогодення та забезпечувати її ефективне функціонування, необхідний сучасний інструмент, яким є система управління якістю, описана в стандартах ISO серії 9000. Застосування державного стандарту ДСТУ ISO 9001:2009 для закладів охорони здоров’я є добровільним.

За словами д.м.н. Андрія Котузи, професора, керівника Центру науки, медичних інновацій і моніторингу Клінічної лікарні «Феофанія» Державного управління справами, Чернігівський обласний онкологічний диспансер входить до п’ятірки найкращих закладів онкологічного профілю в Україні, втім, увага до питань управління якістю – це насамперед шанс лікувального закладу отримати конкурентні переваги в майбутньому.

Впровадження систем управління якістю – це надзвичайно важливий етап в житті кожної лікувальної установи. Для українських лікувальних закладів впровадження і сертифікація СУЯ, згідно з вимогами ДСТУ ISO 9001:2009, та її сертифікація є додатковим підтвердженням високої організації роботи на усіх рівнях. Це стосується як здійснення лікування, так і решти аспектів перебування пацієнтів у лікувальних закладах та установах. СУЯ надає суттєві переваги для роботи лікарень, поліклінік, медичних центрів, медичних закладів та установ.

18816004_632008383673702_956875844_n

Ці переваги насамперед стосуються якості надання медичних послуг. Усі процедури продумані до дрібниць, документовані, і кожен працівник досконало знає свої обов’язки.

Коли персонал чітко та впевнено виконує свої функції, тоді навіть у найкритичніших ситуаціях знаходиться правильне рішення. Однією з переваг та особливостей СУЯ є можливість вирішувати проблеми ще до їх появи. Такий підхід дає можливість суттєво підвищити ефективність лікування, – акцентував увагу фахівець.

Для страхових компаній, територіальних відділів охорони здоров’я велике значення має офіційне підтвердження наданої допомоги. У багатьох країнах світу страхові компанії при проведенні тендерів і сплаті коштів за медичні послуги дедалі частіше цікавляться наявністю сертифікованої СУЯ.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button