Суспільство

Валерій Давиденко: Децентралізація приречена на успіх

Реформа місцевого самоврядування та децентралізація – ключові умови політичного єднання та економічного зростання держави. Ці думки стали ідеологічною основою Міжрегіонального форуму «Спроможні громади – сильна держава: об’єднання заради розвитку», що відбувся 3 червня в Батурині за ініціативи народного депутата Валерія Давиденка.index

Стратегічну важливість децентралізації для України підтвердили як українські учасники заходу, так і гості з Європи, зокрема Латвії. Водночас чимало учасників відзначили активні точки спротиву, що гальмують реформу самоврядування в Україні. Ці сили зацікавлені у збереженні чинної ситуації, коли безправні громади змушені бути жебраками призначеної згори виконавчої влади на місцях.

Саме через це за рік на Чернігівщині створено лише п’ять об’єднаних територіальних громад. На думку латвійських експертів, такий спротив є природним, з огляду на глобальність реформи та змін, які вона пропонує. Але, попри це, громади мають рухатися уперед, і реформа матиме успіх. До речі, в Латвії свого часу були такі ж проблеми, як нині в Україні. Стара система не здавалася без бою. Але все одно об’єднані громади перемогли. Щоправда, латвійці мали політичну стабільність і запас часу, адже в них реформа місцевого самоврядування тривала 10 років. І продовжується дотепер.

Голова Відземського регіону Латвійської Республіки Хардіс Вентс порадив українським колегам ставити перед собою чіткі реальні цілі та системно їх досягати. Тільки так реформа матиме успіх. «Шлях буде довгим і тернистим. Але результати будуть варті тих обмежень, до яких тимчасово вдалася Україна. Такого моменту Україна не може втратити», – наголосив із трибуни форуму пан Вентс.

DSC_0210Форум виявився впливовим дискусійним майданчиком. Він зібрав широке представництво, зокрема сільських і селищних голів із 12-ти регіонів, представників Мінрегіону, Мінагрополітики, Чернігівської ОДА, міськрад Чернігова й Батурина.

Голова Всеукраїнської організації сільських і селищних рад Микола Фурсенко закликав чернігівських можновладців сприяти розвитку малого та середнього бізнесу і сімейним фермерам. «Наразі треба максимально корисно для людей використати чинне законодавство, аби зупинити занепад українського села і дати селянам перспективу», – наголосив Фурсенко.

indexОдин із ініціаторів форуму, народний депутат Валерій Давиденко переконаний, що децентралізацію в Україні вже не спинити. «Влада на місцях буде підзвітною людям. Це – наша давня українська традиція, що нараховує сотні років. Наш край ще 400 років тому отримав самоврядне Магдебурзьке право. Вже тоді наші люди мали право самостійно вирішувати проблеми життя на своїх територіях, організовували судочинство, торгівлю, систему оподаткування. З огляду на історичні традиції, децентралізація навіть приречена на успіх», – наголосив із трибуни Валерій Давиденко.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Утруться теперь чиновнички , не дадут этим с**ам воровать , будут плакать наши чиновнички а в последствие валить в ростов , чтоб город стал городом быдла )

  2. Было бы здорово! Весь цивилизованный мир уже давно перешел этот барьер, одни мы плачем по коммунизму… Нашим чиновникам сложно осознать, что рано или поздно люди заберут власть и деньги, которые им принадлежат по закону, из липких ручонок «слуг народа»

Back to top button