Суспільство

Валерій Давиденко залучає мільйони гривень на розвиток громад

В Україні вже п’ятий рік поспіль законодавство надає регіонам право самостійно, на основі конкурсу, визначати інвестиційні програми, що потребують невідкладного фінансування з Державного фонду регіонального розвитку (далі – ДФРР).

Цього року, як і минулого, ДФРР передбачив 3 млрд грн на потреби областей. Кошти розподіляються між ними пропорційно до чисельності населення та показника валового регіонального продукту на одну особу (показника депресивності території). На Чернігівську область припадає близько 92 мільйонів (у 2015 році область отримала 101 млн грн).

Для освоєння цих коштів потрібна ініціативність і чимало зусиль: визначити пріоритетні об’єкти будівництва, розробити проектно-кошторисну документацію, пройти державну експертизу проекту і лише потім подати його на розгляд регіональної комісії, яка з-поміж сотень проектів на відкритому засіданні відбирає найкращі. Наступним кроком має стати їхній захист у Мінрегіонбуді та схвалення бюджетного комітету Верховної Ради.

Цього року традиційно найбільшу активність проявили Бахмацький, Борзнянський, Ічнянський, Куликівський, Менський і Талалаївський райони, що входять до виборчого округу № 208. Торік від цих районів пройшли так зване сито відбору та були затверджені регіональною комісією 12 інвестиційних проектів на загальну суму 23,4 млн грн, а цього року – 14 проектів на суму 19,3 млн грн.

З огляду на той факт, що Чернігівська область нараховує всього лише шість округів, активність 208-го округу є очевидною. Подібний результат був би неможливий без сприяння депутата-мажоритарника Валерія Давиденка.

Ще одним джерелом надходження коштів для регіонів є «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України» — так звані КАПи. Інакше кажучи, КАПи – це депутатські кошти, що виділяються мажоритарникам для здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій. Отримання, розподіл та освоєння цих коштів повністю залежать від бажання та волі народних депутатів.

Для шістьох районів 208-го округу Валерій Давиденко минулого року залучив 6,9 млн грн КАПів (11 інвестиційних проектів), а в поточному році – вже 18,3 млн грн (35 проектів).

Таким чином, за два роки роботи у Верховній Раді Валерію Давиденку вдалося залучити 68 млн грн коштів, які були спрямовані на 72 інвестиційні проекти 208-го округу.

— Моя команда зробила все можливе, щоб подані нами проекти отримали державне фінансування. Результатами поточного року я цілком задоволений. Принциповою вимогою від районних державних адміністрацій і місцевих органів самоврядування було проведення всіх інвестиційних проектів через систему «Prozzoro». В підсумку нам вдалось зекономити майже 3 мільйони гривень, — зазначив народний депутат.

— Серед об’єктів були і такі, де за рахунок «Prozzoro» економія стала просто неймовірною. Візьмімо, до прикладу, реконструкцію даху Куликівської ЗОШ: державна експертиза проекту визначила його кошторисну вартість у розмірі 3,6 мільйона гривень, а переможець конкурсу взяв на себе зобов’язання виконати всі роботи за 1,8 мільйона!

На сьогодні роботи на цьому об’єкті виконані на 70 % і жодних претензій до підрядника немає. Отримати гроші на проект – лише півсправи. Треба ще довести її до кінця. Саме тому я взяв під особистий контроль виконання робіт підрядниками.

Мені важливо, аби люди залишались задоволеними роботою цих підрядників, адже електронна система «Prozzoro» функціонує лише перший рік, і цілком ймовірно, що в конкурсах можуть перемогти учасники з сумнівною репутацією. Подібна ситуація вже мала місце з підрядником по Талалаївській ЦРЛ. Тож доводиться пильнувати за кожним проектом.

Народний депутат акцентував: «Важливо, що зекономлені системою «Prozzoro» кошти не повертаються до державного бюджету, а ми знайшли можливість використати їх на нові додаткові інвестиційні проекти. Ці кошти використовуються на благо жителів наших шести районів».

Торік у шістьох районах округу вдалося успішно завершити 23 проекти. У 2016 році реалізовуються 49 проектів. Особливу увагу приділено ремонту освітніх закладів.

— Талалаївка, Мена, Березна, Дроздівка, Бахмач – це далеко неповний перелік населених пунктів, у яких проводиться ремонт шкіл. Діти – це наше майбутнє. Саме тому важливо створити всі необхідні умови, аби вони могли здобувати нові знання. Сьогодні Чернігівська область показує приклад усім іншим регіонам України.

Мені особливо приємно, що активність мого рідного краю є прикладом для наслідування. Головне – не збавляти темп. Ми разом докладемо максимум зусиль задля позитивних змін і розвитку Чернігівщини, – зазначив Валерій Давиденко.

Джерело: Час Чернігіський

Ще статті по темі

Back to top button