Суспільство

«Велике переселення»: у Ніжині ринкам шукають місце під сонцем (Фото)

Ніжинські ринки за час свого існування не раз потрапляли в зону особливої громадської уваги.

Так було у 90-х, коли торгові місця заполонила навала «човників», і у 2000-х, коли виразно засвітився кримінальний бік ніжинського ринкового заалтар’я…

Нещодавно вщухли бурхливі події довкола ринку-ярмарку, котрому пощастило примостити свої ряди майже у центрі міста на тротуарі, по вулиці Московській та у сквері Заньковецької. Цей базар було видно і чути з віддалік, а довкола торговців щоденно роїлися натовпи охочих щось продати та не менші юрми бажаючих це щось придбати.

Прижилий тут конгломерат підприємців та продавців впевнено зайняв чільне місце на торговельному подіумі Ніжина останніх 10 років. А строкаті «об’єкти базарної архітектури» аж ніяк не прикрашали історичний центр і загалом не вписувалися в пейзаж міста.

Міська влада зробила певні кроки, не надала дозвіл на торгівлю, і стала думати-гадати, яку запропонувати альтернативу. Одне з них – площа під торгівлю біля Покровської церкви, куди декого направляли примусом, а дехто й сам з почав туди переходити, але підприємців нове місце не задовольнило. Люди потроху почали перебиратися на центральний ринок.

А тим часом почали вестися роботи по облаштуванню нового ринку на березі Остра по набережній Вороб’ївській (декомунізована вул. Орджонікідзе)  в який вкладається чимала сума з бюджету міста – близько 240 тисяч гривень, а роботи проводило ДКП «Комунальний Ринок».

Цей ринок будувався з розрахунку на те, що всередині буде певна кількість місць для продажу товарів в ролетах, під навісами, та площа для торгівлі з машин.

Тоді ніжинська влада була твердо впевнена, що врешті, йдучи цим шляхом по облаштуванню нового ринку (адже іншого варіанту вже немає), вирішиться й питання незаконної торгівлі по вул. Московській та площі М. Заньковецької.

Адже скільки б мотузка не вилась, а місто, що планує розвиватися як туристичне, не може уміщати в історичному центрі торговий вир. «Бо невпорядкований базар – то ляпас по архітектурному обличчю міста», – казали.

Та підприємці на ринок не переїхали. Хоча директор ДКП «Комунальний Ринок» Анатолій Вершняк запевняв, що кошторис по оренді місць лояльний та пільговий – під навісом 2 гривні день за один квадратний метр, оренда за один ролет на місяць – 100-150 гривень.

Влітку 2016 там лише поодиноко торгували овочами, а взимку – ялинками.

Та вже 2 лютого на території ринку почалися дивні «рухи». Гурт чоловіків та жінок, які назвалися працівниками ДКП «Комунальний Ринок», ломами та лопатами «підколуплювали» стовпчики металевих контейнерів.

Анатолій Вершняк, директор ДКП коментує: «Контейнери перенесемо в інше місце. По весні тут будуть проведені роботи по берегоукріпленню – висадка дерев.»

За словами директора, майбутнє у даного ринку є.

Джерело: «Нежатин»

Ще статті по темі

Back to top button