Суспільство

Віряни та історики зчепились за ікону Божої Матері (Фото)

З Єлецького Успенського монастиря в Чернігові хочуть забрати один із головних образів – ікону Божої Матері.

Чутки про це з’явилися після того, як до жіночого монастиря залізли злодії й викрали людські пожертви, золоті та срібні хрестики, а з ікони Божої Матері познімали прикраси. Тоді представники Чернігівського історичного музею заявили, що хочуть забрати ікону на реставрацію. Однак монахині та парафіяни виступають категорично проти таких дій. За словами жінок, святиню дійсно треба оновити, але віддавати її за межі храму відмовляються.

«У нас є спеціальне приміщення, де можна провести необхідні роботи, і всі умови для цього. Нехай приїжджають сюди і працюють. Чіпати, а тим паче вивозити цю святиню не можна, інакше ми накличемо на місто біду», — наголошують монахині.

Сьогодні опівдні до Чернігова має приїхати реставратор зі столиці, щоб визначити, в якому стані знаходиться ікона. Ця новина привела до храму багато парафіян, які прагнуть захистити свою святиню та завадити її вивезенню.

«Ми ляжемо тут, нехай нас забирають, але ікони ми не віддамо. Треба, щоб усе місто, весь народ проявив ініціативу й став на захист своєї святині», — коментують жінки.

Яке продовження матиме візит реставратора з Києва – дивіться згодом у відеосюжеті.

Як відомо, ікона Божої Матері датується ХVII століттям, до Чернігова була привезена в 1676 році на Водохресну ярмарку, де її придбав меценат Костянтин Мезапета та подарував відновнику Єлецького храму Єніці Галятовському. Нині на молитву до ікони постійно йдуть люди, багато з них, за словами монахинь, отримали зцілення.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button