Суспільство

Вода в Ніжин-озері вже не рожева (Фото)

ЧЕline вже повідомляв, що вода в Ніжин-озері забарвилась у рожевий колір. Із озера було взято проби води на аналізи, які зробили три підприємства: КП «НУВКГ», екологічна інспекція та управління водного господарства.

Про це ЧЕline повідомили у відділі інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю виконавчого комітету Ніжинської міської ради.

Наразі ситуація значно покращилась – вода набула свого природного кольору, лише подекуди залишився осад.

Також у Ніжинській міській раді відбулась нарада за участі фахівців і правоохоронних органів. Служби, які брали воду на аналіз, прозвітували про результати. Воду проаналізовано за одинадцятьма параметрами. Всі показники в нормі, лише перевищено вміст сульфатів у воді.

За словами доцента кафедри хімії НДУ ім. М.Гоголя Олега Москаленка, збільшений вміст сульфатів свідчить лише про те, що у навколишніх господах використовуються засоби, що їх містять, а рештки потрапляють в озеро зі стічними водами та опадами. Щоправда, це не несе жодної загрози.

У водоймі не виявлено загибелі живих організмів, що вказує на нетоксичність речовини, що надала воді рожевого забарвлення, а отже, не несе загрози флорі та фауні водойми.

Як зазначає начальник Держпродспоживслужби Віктор Рафальський, червоний осад залишається на фільтрі, а це вказує на неорганічне походження барвника. Згодна з цією думкою і фахівець Ніжинського міськрайвідділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

У Ніжині зроблять хімічний аналіз мулу із озера та продовжать з’ясовувати причини і наслідки цієї події.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button