Суспільство

Воробйов заробив понад 4 мільйони: фінансова ревізія депутатів міськради

Представник “Нашого краю” Черненок з будівельного бізнесу пішов у чиновники. Його однопартієць забудовник Желдак отримав 1,4 млн грн фіндопомоги та тримає готівкою 30 тис. фунтів стерлінгів. 8 депутатів мають дохід за межею бідності.

Двоє з них — Гусак від “Солідарності” та Любухіна від “Батьківщини” — твердять, що вказували інформацію про доходи. Депутатка Малець зізналася, що її чоловік отримує заробітну плату неофіційно й не платить податки.

Найбагатші депутати за рівнем доходів

Очолив п’ятірку найбагатших депутатів Чернігівської міськради депутат від “Солідарності” та секретар постійної комісії з питань ЖКГ Сергій Воробйов. Він заробив більше 4-х млн грн.

01

Усі ці кошти — це дохід від заняття підприємницькою діяльністю його та дружини. При таких великих доходах депутату вдалося заощадити всього 400 тис. грн, з них більше 12 тис. доларів депутат тримає готівкою, решту — на рахунках у банках та фінустановах.

Депутат розповідає, що є власником магазину “Адреналін”, де працює разом з дружиною:

«Я фізична особа підприємець. Займаємося туристичним спорядженням, дайвінг, підводне полювання. Ви ж знаєте, який дохід подається в довідці в податкову інспекцію. Довідка показує обіг, а не дохід фактичний. В нас СПД, в мене більш гуртові продажі, а у дружини більш роздрібні».

Щодо заощаджень, депутат каже, що це кошти, які він відкладав не один рік:

«Я займаюся бізнесом з 2004-го року. Це ж не те, що я за рік взяв гроші. Я зараз живу в квартирі 33 кв. метри, я сподіваюсь колись побудувати будинок, але якби не депутатська діяльність, я б його вже може побудував. Зараз роблю проект, планував фундамент заливати але грошей в мене нема. Тобто, я не хочу заливати фундамент, щоб він потім просто у мене стояв. Зберу якусь реальну суму, щоб я міг побудувати за неї, тоді буду щось робить».

Близько 1,7 млн грн заробив депутат від “Солідарності” голова бюджетної комісії Олександр Тарасовець. Майже усі ці кошти — це дохід від заняття підприємницькою діяльністю депутата та його дружини, проценти та дивіденди. Депутат також увійшов у п’ятірку найбагатших за статками.

Як відомо, Тарасовець входив до числа найбагатших в раді, згідно моніторингу декларації журналістами ЧЕСНО за 2014-й рік. Тоді його доходи складали близько 740 тис. грн. Тобто, за час депутатства, доходи родини депутата збільшилися майже втричі.

У телефонній розмові депутат сказав, що не довіряє журналістам й не дає коментарів по телефону, оскільки журналісти, за його словами, можуть перекрутити сказане ним. Журналісти направили запитання Тарасовцю у письмовому вигляді, на які він пообіцяв відповісти і досі чекають на відповідь.

Депутат від “Нашого краю” забудовник Ігор Желдак, який очолив п’ятірку багатіїв за рівнем заощаджень, показав доходів більше 1,5 млн грн. З них майже 1,4 млн грн — сума поворотної фінансової допомоги. Решта коштів — це заробітна плата, проценти та дохід від заняття підприємницькою діяльністю його дружини. Порівняно з 2014-м роком доходи його родини зросли більш ніж удвічі.

У декларації за 2014-й рік, Желдак показав більше 750 тис. грн. доходів й потрапив до найбагатших депутатів ради. Щодо статків, то лише в електронних деклараціях з’явився відповідний розділ.

Відомо, що  будівельна фірма Желдака ТОВ «Фірма «МЖК-сервіс» неодноразово вигравала тендери на ремонти та будівництво у Чернігові.

Депутатка від “Батьківщини” завідуюча неврологічним відділенням Чернігівської міської лікарні № 4 Лариса Кадіна задекарувала дохід близько 1,5 млн грн. Більшість з цих коштів, а саме 1,3 млн грн — це дохід від підприємницької діяльності чоловіка депутатки. Зарплата Кадіної складає 84 тис. грн.

Замикає п’ятірку найбагатших депутатів ради із доходом 1,4 млн грн депутат від “Нашого краю” секретар міськради Максим Черненок. На посаді секретаря депутат працює усього місяць. У 2016 році дохід його родини склав майже 5,5 млн грн.

Трохи більше 70 тис. грн — це заробітна плата, отримана у Чернігівському національному технологічному університеті, де депутат викладає на кафедрі кримінального права та правосуддя, майже 42 тис. грн депутат отримав за сумісництвом у будівельній компанії ТОВ «ДЕНАР-ЛЮКС».

Усього 6 тис. грн заробила за рік дружина депутата у Чернігівському педагогічному університеті ім. Шевченка. Більшість коштів — це повернення безвідсоткової поворотної фінансової допомоги.

Про свої доходи та статки телефоном секретар ради відмовився, сказав, що такі інтерв’ю не в його правилах:

«Ви часто практикуєте такі коментарі по телефону? Можна якось домовитися про зустріч. По телефону я такої інформації не надаю. Ну, як я можу вам по телефону надавати таку інформацію? Це не в моїх правилах. У кожного є свої правила. Розумієте?»

Чому поміняв успішний бізнес на посаду секретаря ради з невеликим доходом, сказав, що голова ради його запропонував, а депутати підтримали:

«Я на держслужі був у 1994-95 роках, з 2000-го я в бізнесі.Тобто, цю всю інформацію можна отримати в офіційних джерелах, де я працював і як я працював. Можна отримати інформацію з приводу проектів, якими я займався».

Журналісти знайшли кілька проектів, якими опікувався Черненок. Вони пов’язані із будівництвом житлових комплексів у Чернігові. Один з них планується на території, де розміщена приватна забудова.

Хто і як заробив найбільші статки?

Очолює список найбагатших за рівнем заощаджень депутат-забудовник Ігор Желдак, який увійшов до ТОП-5 багатіїв за рівнем доходу. Його статки склали більше 14 млн грн.

02

Кошти депутат переважно зберігає на банківських рахунках у ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» та ПАТ «Промінвестбанк». Готівкою Желдак тримає 27 тис. євро та 30 тис. англійських фунтів стерлінгів. Майже 3 млн грн — це гроші, вкладені депутатом у підприємства.

Заощадження депутата Максима Черненка, який лідирує в ТОП-5 найбільших доходів, складають майже 13,5 млн грн. Більше 8 млн депутат зберігає у ТОВ «ФК «РЕГІОН КАПІТАЛ», 5 млн грн він вклав у підприємства, 150 тис. грн позичив третім особам.

Родина депутатки від “Радикальної партії” Наталії Осіковської заощадила 9 млн грн. Зазначимо, що чоловік Наталії Осіковської є співвласником пивоварні Bierwelle у Чернігові та мережі ресторанів («Хряк», «Robata», «Buddka Bar»).

Згідно моніторингу декларації депутатки, у 2014-му році вона увійшла до числа найбагатших депутатів ради з доходом більше ніж 1 млн. грн. Депутатка фінансує своїми коштами діяльність “Радикальної партії”.

Статки депутата від “Батьківщини” голови земельної комісії Івана Бакшуна становлять близько 4-х млн грн. З них 128 тис. доларів, що за курсом Нацбанку більше 3-х млн грн, депутат позичив третім особам. У нього лишилося більше 300 тис. грн., які він вклав у підприємства.

Про позичені кошти депутат сказав, що так він заробляє й отримує відсотки:

«Це певний бізнес у мене такий. Я вкладаю гроші і з цього отримую…»

Бакшун також показав непогашений кредит, розміром 500 тис. грн. та кредит дружини — 200 тис. грн.

«Я взяв кредит але ще його не виплатив. Гроші взяв для бізнесу — займаюся продуктами харчування, постачаю продукти на армію», — говорить депутат.

Замикає ТОП-5 багатіїв за рівнем заощаджень депутат Олександр Тарасовець. Його статки становлять близько 2,7 млн. грн. Близько 2-х млн. грн. Тарасовець тримає у банку свого батька ПАТ «Полікомбанк». Майже 300 тис. грн. — це кошти, позичені третім особам.

Хто за рік заробив менше прожиткового мінімуму

Представниці “Солідарності” та “Батьківщини” Регіна Гусак і Ірина Любухіна, в яких у декларації значаться нульові доходи, твердять, що дохід вони вказували.

Депутатка Гусак, в якої 0 дохід, пояснила, що працює директором Чернігівського навчально-реабілітаційного центру № 2 і заробітну плату отримує офіційно й не може зрозуміти, чому ця інформація відсутня на сайті НАЗК.

Вона навіть надіслала ЧЕСНО довідку про свої доходи й повідомила, що відповідний  розділ декларації заповнювала.

screenshot_7

Така ж ситуація і в депутатки від “Батьківщини” Ірини Любухіної. Вона також, згідно декларації, за рік нічого не заробила й не заощадила. Журналістам депутатка сказала, що знає, що на сайті нічого не відображено і її це не хвилює.

«Гроші вказані, як це не вказані, шановна? Я працюю в лікарні, в одному місці. Я вказала доходи за 12 місяців. Мої доходи — це моя зарплата, більше ніяких доходів у мене нема. Я бюджетник, працюю в лікарні, я вам пояснюю. Шановна, коли я заповнювала декларацію, там було написано — “ви успішно заповнили”, якби я не все вказала, хіба б мені таке написали?» — розповідає журналістам Любухіна.

У НАЗК пояснили, що під час перевірки декларації у них є можливість бачити всі ходи декларанта, яким чином він працював з декларацією і її заповненням.

Журналісти запитали, чи заходила депутатка на сайт НАЗК й чи перевіряла належність заповнених пунктів у свої декларації.

«У мене.. ми перевіряли.. мені написано прийшло.. ми перевіряли і не один раз і потім іще люди перевіряли, це ж все-таки серйозно.. і все так як було там написано у мене написано», — впевнена Любухіна.

До найбідніших депутатів ради потрапив депутат від партії “Демократичний альянс” Ярослав Ковтун.

03

Його річний дохід становить близько 13 тис. грн, що менше прожиткового мінімуму для його родини. Проте депутат зміг заощадити 85 тис. грн.

Майже стільки ж заробив за рік депутат від “Батьківщини” Іван Бакшун, який потрапив до ТОП-5 найбагатших за статками.

«Я працюю директором приватного підприємства. Просто підприємство зараз не працює… Сезонна робота, тому, така заробітна плата», — пояснює журналістам Бакшун.

Депутат від “Батьківщини” Григорій Федорець за рік заробив 14 тис. грн й заощаджень не декларував.

За межею бідності опинилася й депутатка від “Солідарності” Наталія Малець, яка викладає географію та історію у одній з чернігівських шкіл. Вона задекларувала біля 40 тис. грн. доходу, що менше прожиткового мінімуму для її родини.

Депутатка пояснила журналістам ЧЕСНО, що її чоловік працює водієм і має неофіційний дохід:

«Звичайно виживаємо. А ви знаєте, що зараз багато хто отримує зарплату без оформлення? Наприклад, у мене чоловік не оформлений, його не можуть оформити, знаєте? І це не наша проблема, це проблема нашого суспільства. Я би рада, щоб я задекларувала, але…»

Малець входить до постійної депутатської комісії з питань соціально-економічного розвитку підприємництва. На сесіях вона голосує за розподіл бюджетних коштів в той час, як її чоловік не сплачує податки.

У мене немає навіть ставки, у мене просто маленька дитина і я не беру повністю ставку та й школа не велика, не вистачає годин для ставки, — додає Малець.

Депутат від “Самопомочі” директор ТОВ “Поліський інжиніринг” Віктор Іванченко показав майже 60 тис. грн. доходів, проте для його родини цих коштів замало.

Примітно, що заощадження депутата складають більш ніж 2,2 млн. грн. З них 75 тис. доларів він тримає готівкою, 20 тис. грн. позичів третім особам, а майже 200 тис. грн. — це уступка прав-вимог.

У ЗМІ Іванченка пов’язують з родиною депутата Тарасовця. Зокрема, активіст Олександр Гашпарстверджує, що Іванченко представляє інтереси екс-депутата та забудовника Юрія Тарасовця, рідного брата Олександра Тарасовця.

Нагадаємо, ЧЕСНО ознайомлювали читачів з деклараціями депутатів Чернігівської міської ради за 2014-й рік. ЧЕСНО також зробили моніторинг декларацій депутатів Чернігівської облради за 2016-й рік та проаналізували відвідуваність засідань сесій та комісій.

Невдовзі ЧЕСНО планує оприлюднити матеріал по відвідуваності депутатами Чернігівської міськради комісійних та сесійних засідань.

Джерело: Чесно

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button