Суспільство

Всесвітній день води: для чого потрібні стічні води

Щороку 22 березня у світі відзначається Всесвітній день водних ресурсів, святкування якого вперше офіційно було запропоновано у 1992 році на Конференції Організації Об’єднаних Націй із питань навколишнього середовища та розвитку в Ріо-де-Жанейро.

Про це ЧЕline повідомили в управлінні ДСНС України у Чернігівській області.

У 1993 році перший Всесвітній день води був установлений Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй і кожен рік присвячується певній проблемі.

Тема нинішнього Всесвітнього дня води – «Стічні води». Очищені стічні води можуть стати економним, стійким, безпечним і надійним альтернативним джерелом води, що буде використовуватися як для промислових цілей, так і для виробництва питної води, особливо в умовах дефіциту водних ресурсів.

Понад 80 % стічних вод у всьому світі скидаються в навколишнє середовище без очищення. Тому вкрай необхідно зупинити цей процес. Саме такий основний висновок Доповіді ООН про стан водних ресурсів світу за 2017 рік.

В умовах дедалі більшого попиту на водні ресурси стічні води можуть стати надійним альтернативним джерелом води. Для цього в управлінні стічними водами необхідні концептуальні зрушення від «очищення і скидання» до «скорочення обсягу, повторного використання, переробки та відновлення ресурсів».

Стічні води слід розглядати не як проблему, а як частину вирішення поставлених перед усіма країнами завдань.

Відзначення Всесвітнього дня водних ресурсів має на меті вкотре нагадати людям про важливість води та – насамперед – про її раціональне використання. І про це варто пам’ятати не лише 22 березня, а щодня. Лише спільними зусиллями науковців і кожного громадянина ми зможемо досягнути водного балансу у світі.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button