Суспільство

Як до 1 квітня обрати сімейного лікаря: практичні поради

Тепер медична допомога не прив’язана до місця реєстрації чи проживання. Кожен українець може вибрати терапевта, педіатра або сімейного лікаря в будь-якому медичному закладі, а гроші за ваше медичне обслуговування заплатить держава. Поки приписна кампанія (процес вибору лікаря й укладення договорів) триває в пілотному режимі. Дата початку всеукраїнської кампанії буде визначена після того, як закон № 6327 підпише Президент.

Крок перший  —  визначтеся з лікарем

Найпростіший варіант  —  ви знаєте хорошого лікаря, обслуговувались у нього і залишились задоволені результатами. Якщо ж такого лікаря ви поки не знайшли, поцікавтеся в родичів, сусідів, друзів, колег. Можливо, у них був позитивний досвід в амбулаторії сімейної медицини або поліклініці, яка підходить вам географічно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загартовування: чернігівський лікар зробив важливе пояснення

Ви також можете звернутись до місцевого відділу охорони здоров’я. Там вам розкажуть, які лікарі працюють у вашому населеному пункті чи районі. Інший варіант  —  просто зверніться до будь-якого медичного закладу та познайомтеся з лікарями.

Крок другий  —  підпишіть декларацію

Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, підписують контракт із Національною службою здоров’я, а пацієнти  —  декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали

Декларація підписується безстроково, тобто вам не треба буде перепідписувати її щороку. З іншого боку, якщо ви вирішите підписати угоду з іншим лікарем, ви зможете зробити це в будь-який час.

Документи, які знадобляться для підписання угоди з лікарем:  ваш паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо ж ви підписуєте декларацію з педіатром (чи сімейним лікарем, який буде обслуговувати вашу дитину), то також знадобиться свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт і код) обох її батьків або опікунів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун хоче карати лікарів за видачу фальшивих довідок про вакцинацію

Лікар внесе ваші дані в систему, роздрукує декларацію, яку ви підпишете в двох примірниках (один із них залишається у вас),  —  і з цього моменту ви можете звертатись до лікаря в будь-який час.

На випадок відпустки або хвороби у вашого лікаря має бути заміна  —  інший лікар первинної ланки або черговий заклад первинної медичної допомоги. Якщо вам знадобиться допомога, а ви перебуваєте в іншому місті, звертайтесь до найближчого закладу первинної медичної допомоги.

Один лікар може обслуговувати щонайбільше 2 тисячі пацієнтів. Таку кількість пацієнтів рекомендує МОЗ. Можуть бути і виняткові ситуації, наприклад, коли лікар працює в селі, де проживає більше 2 тисяч людей. Тож якщо ви впевнені, що знайшли хорошого лікаря, не гайте часу, адже в нього може просто не залишитись місць для нових пацієнтів.

Крок третій  —  звертайтесь за першої потреби

Ви зможете звертатись до вашого лікаря з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Як показує світовий досвід, більшість проблем із здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки, особливо в разі вчасного звернення. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності будуть також видавати скерування до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, зокрема й ті, що підпадають під програму «Доступні ліки» (безкоштовні ліки в аптеці, за які платить держава), та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оновлено реєстр лікарських засобів за Урядовою програмою «Доступні ліки»

Тож із цих міркувань краще обирати лікаря, який практикує поруч із вами  —  це скоротить витрати часу на дорогу.

Важливо пам’ятати

У 2018 році заклад, у якому працює сімейний лікар, почне отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, який уклав з ним договір. Планується, що у 2018 році середня виплата на первинній ланці становитиме близько 370 грн на одного пацієнта, в 2019 – 450 грн. Практика у 2000 пацієнтів може мати річний дохід від 740 000 грн до 1 000 000 грн у 2018-му та від 900 000 до 1 200 000 грн – у 2019-му. У цей бюджет входять оренда кабінету, оплата роботи лікаря, медсестри (фельдшера), прості витратні матеріали та часткове покриття аналізів. Близько половини цих коштів  —  видатки практики, решта  —  зарплата працівників (лікаря, медсестер, фельдшерів).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Менській лікарні відкрили відділення, якого нема і в Чернігові

За цими тарифами закладам первинної медичної допомоги буде платити держава  —  саме для того, щоб у медичних працівників були гідні зарплати і щоб ці гроші не платили пацієнти, як це відбувається зараз. Тож, ідучи до лікаря, пам’ятайте, що це не безкоштовна послуга, за яку ви маєте покласти «подяку» в кишеню лікарю. Це медична послуга, за яку заплачено з ваших податків.

Джерело: «Форпост»

Ще статті по темі

Back to top button