Суспільство

Яких змін чекати чернігівцям від медичної реформи?

Уже прийнята і незабаром стартуватиме медична реформа в Україні. З її нагоди керівники медичної галузі міста та області організували круглий стіл. Тезисно про головні озвучені зміни.

  1. 1 липня 2018 року офіційно запрацює видозмінена інституція сімейних лікарів.
  2. Людина укладатиме з лікарем своєрідний договір про обслуговування, який називатиметься «Декларація». Поки що немає затвердженого зразка декларації.
  3. З 1 січня 2018 року кожна людина почне вибирати собі сімейного лікаря. У медичних закладах буде розміщена наочна інформація про всіх терапевтів, сімейних лікарів і педіатрів, де вказане їхнє прізвище, ім’я, по батькові, стаж, кваліфікаційна категорія. Плюс ця інформація буде на сайтах медичних установ. Фото лікаря буде, якщо він виявить бажання його розмістити.
  4. Лікар, який обслуговував доросле населення, зможе обслуговувати і дітей. Лікар-педіатр зможе укладати декларації тільки на обслуговування дітей.
  5. Лікар матиме можливість укласти декларацію максимум із 2 000 осіб.
  6. До лікарів другої ланки (невропатологи, окулісти тощо) зможуть скеровувати сімейні лікарі.
  7. Непідписання декларації не потягне за собою відповідальності чи ще чогось. Пацієнт підпише її тоді, коли вперше прийде на прийом до лікаря.
  8. Пацієнт може змінити лікаря. Плата за пацієнта буде нараховуватись із першого числа наступного місяця.
  9. У селах на першому етапі буде проблема з обслуговуванням через те, що великий радіус обслуговування.
  10. За людину лікарю платитимуть 370 гривень за рік. Уся ця сума не йтиме виключно лікарю, вона буде надходити в лікарню, що й перераховуватиме частину суми на обслуговуючий персонал (медсестра, санітар тощо).
  11. Система видачі лікарняних листків не зміниться.
  12. Наступного року буде виділено на область більше 110 мільйонів гривень на розвиток сільської медицини, а саме: ремонт приміщень, купівля обладнання, службове житло тощо.
  13. Декларацію з інвалідами, які обмежені в пересуванні, можуть укладати на дому.
  14. Реформа вторинної ланки, до якої належатимуть і госпітальні округи, проходитиме з 2020 року.Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Если обслуживаюсь в ведомственной поликлинике то как?

Back to top button