Суспільство

Ярмарок на Борзнянщині: весілля, виставки та «солодка гиря» (Фото)

На Борзнянщині відбувся традиційний Покровський ярмарок.

Про це ЧEline повідомили у Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.

Окрасою ярмарку стала культурна програма, яка була насичена яскравими виступами районних аматорських колективів. Щедра українська душа та щира народна пісня доповнювали яскравий колорит ярмаркування та дарували відвідувачам гарний настрій.

На ярмарковій площі просто неба проходили змагання з армреслінгу та спортивна забава «Солодка гиря». Солокий приз, мішок цукру (50кг) підняв 70 разів місцевий житель молодий багатир Павло Усенко. У чесній боротьбі з армспорту виборов перемогу житель Коропа Вадим Смашний.

В.о. голови РДА Віктор Бондаренко привітав на сцені молоде подружжя Моценків з Високого, що побралися цього дня, вручив молодятам свідоцтво про одруження, грошовий подарунок та побажав молодятам всіляких гараздів.

Фінальним акордом свята стало нагородження переможців дійства. У конкурсі квіткова та фруктово-овочева композиція «З Україною в серці» І місце зайняла Комарівська ЗОШ І-ІІІ ст., ІІ — Оленівська ЗОШ І-ІІІ ст., ІІІ – Миколаївська ЗОШ І-ІІ ст. Переможці отримали грамоти з грошовою винагородою, а всі учасники конкурсу подяки та солодкі подарунки.

У конкурсі народних умільців перемогла жителька Борзни Людмила Шурубура зі своєю вишитою бісером картиною «Лунна соната». Друге місце отримав художник Олександр Індило з Воловиці за фото на полотні, третє — Андрій Шкарупа з Ховмів за різьбу по дереву.

Кращими в естетичному оформленні куреня стала Степанівська сільська рада (І місце), Шаповалівська (ІІ місце), Малозагорівська (ІІІ місце).

Серед 22 сільських аматорських колективів переможцями в конкурсі «Візитівка мого села» визначено Носелівський СБК, ІІ місце зайняв Степанівський СБК, ІІІ — Комарівський СБК. Оленівкий, Шаповалівкий, В.Загорівкий СБК, які були нагороджені заохочувальними призами.

Конкурс «Краща українська вишиванка» проходив у двох номінаціях: «Вишивка нитками», де перше місце виборола Ірина Холодяняк з Комарівки, друге — Юлія Дусь з Оленівки, третє – Антоніна Ворона з Борзни, та «Вишивка бісером», де переможницею стала Яна Дзюба з Оленівки, другою в конкурсі визначено Світлану Демченко з Миколаївки, третьою – Аллу Бодун з Хорошого Озера.

Всі переможців конкурсів отримали грамоти та грошові винагороди.

Довідка:

Історія ярмаркування в Борзні починала відлік з 1765 року. Тоді на майдані, який знаходився на початку вулиці П.Куліша і тягнувся до сучасного центру міста, вирували ярмарки по два, три тижні тричі на рік — на четвертому тижні великого посту, на Трійцю і вдень преподобної Параскеви (14 жовтня за старим стилем).

Сучасна Борзнянщина відродила традицію минулого і проводить святкову ярмарку напередодні, або після Покрови.

Ще статті по темі

Back to top button