Суспільство

Заборона на експорт лісу позитивно вплине на внутрішній ринок Чернігівщини (Фото)

Комплексні зміни у Лісопромисловій галузі економіки – давно на часі, – вважають профільні виробники Чернігівщини.

Напередодні запровадження мораторію на експорт лісу-кругляка (1 січня 2017 року), деякі положення вже просто необхідно переглянути.

Про це ЧEline повідомили у прес-службі облдержадміністрації.

До набуття чинності забороною, яка, ймовірно, суттєво вплине на ринок, його учасники в області – лісозаготівельні та деревообробні підприємства – прагнуть вибудувати прозорі та взаємовигідні механізми співпраці.

Про засади такої взаємодії говорили 3 листопада на нараді з проблем та перспектив розвитку деревообробної галузі області.

Нині основним каменем спотикання є те, що на товарну агропромислову біржу потрапляє лише 40% деревини області, а більше половини реалізовується в інший спосіб.

Така система продажу, на переконання місцевих підприємців, не є прозорою, тому створює широке поле діяльності для перекупників, здебільшого з інших областей. Це, у свою чергу, спричиняє здорожчання сировини для реальних виробників Чернігівщини, зменшення обсягів виробництва та відтік коштів з області.

Запровадження ж мораторію на вивіз кругляка збільшить обсяг сировини на внутрішньому ринку. І ця вивільнена маса може або сприяти стабілізації ситуації, або поглибити дисбаланс. Ця перспектива й спонукає учасників ринку деревини в області до якнайшвидшого напрацювання механізмів якісного й прозорого врегулювання відносин.

Деревообробники зауважують, що місцеві виробництва самі готові переробляти існуючі об’єми сировини. Лише 19 найактивніших підприємств області, серед понад трьохсот загалом, мають потребу в 200-х тисячах кубометрів лісу щороку.

До того ж, на Чернігівщині вже реалізуються проекти будівництва декількох теплових електростанцій, паливом для яких слугуватимуть, зокрема, відходи деревообробної промисловості та чагарники-відходи санітарної очистки лісів.

Як результат обговорення – відповідний структурний підрозділ ОДА розпочне формування обласної програми із засад деревообробної галузі регіону.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Ще статті по темі

Back to top button