Суспільство

Загадкова міграція ВРХ: на Чернігівщині приховують туберкульозних корів

Цікаві події відбуваються в одному з тваринницьких господарств Чернігівщини СТОВ «Надія», що входить до складу агрохолдингу «Milkiland».

З цього товариства на початку року за невідомих обставин було переміщено 230 голів великої рогатої худоби з власного тваринницького комплексу, розташованого в селі Красносільське (Борзнянський район) до села Стрільники (Бахмацький район).

Жителі села Стрільники одразу відреагували на це, адже запідозрили щось неладне. Селяни зібралися на схід села, де одноголосно ухвалили рішення про необхідність перевірки відповідними державними органами цієї події.

ЧЕline дізнався з власних джерел, що за результатами проведення попередніх аналізів було виявлено підозру захворювання цих корів на туберкульоз. Це підтверджувалося аналізами, що виявили позитивну реакцію на туберкулін. Це ще більше збурило селян і небайдужих активістів. Утім, після оприлюднення цієї інформації корів одразу ж вивезли в невідомому напрямку. Їхня подальша доля невідома.

Але, за словами директора СТОВ «Надія» Володимира Романенка, інформація про туберкульозних корів не відповідає дійсності.

«Це неправда. Ми дійсно перевозили корів з одного села до іншого. Але вони не хворі. Перевозили, бо треба було дезінфекцію проводити приміщення. Людям робити нічого, ото і збираються, і розповідають всіляке. Жодні аналізи не підтверджували туберкульоз. І ми корів привезли назад до Красносільського, нікуди вони не зникли», — прокоментував ситуацію Володимир Романенко.

Чи дійсно велика рогата худоба з СТОВ «Надія» була хвора на туберкульоз, покажуть наступні аналізи.

Довідка:

Як відомо, туберкульоз – це інфекційне хронічне захворювання. Хвороба вражає легені, лімфатичні вузли та інші органи. Збудниками туберкульозу у тварин можуть бути мікобактерії різних видів (бичачого, людського або пташиного), а їх джерелом – хворі на туберкульоз тварини і люди. Бактерії виділяються з мокротинням, фекаліями, молоком. До організму здорових тварин вони потрапляють через травний тракт, а також аерогенним шляхом.

Туберкульоз у корів може викликати ураження вимені. При туберкульозі слід пам’ятати, що плід зараженої корови може бути носієм.

Ще статті по темі

Back to top button